Persbericht Politie Nederland

Naar aanleiding van twee films die dit weekend op sociale media verschenen, is de politie een intern onderzoek gestart naar drie politiefunctionarissen.

maandag 22 augustus 2016

In de eerste film is te zien hoe een agent minstens 18 seconden een burger naar beneden trekt aan zijn haren. Fysiek geweld is ontoelaatbaar en deze vernederende wijze van handelen getuigt niet van respect naar de burger toe. De politie onderstreept dat deze  techniek niet op de politieacademie wordt aangeleerd. De agent in kwestie is op non-actief gesteld. De burger kan binnenkort een bezoek van de agent verwachten waarin hij excuses zal krijgen.

In de tweede film is te zien hoe een agent zich onbehoorlijk en onprofessioneel opstelt tegenover een burger. Hij gooit het rijbewijs van een jongeman op de grond en weigert om zijn stamnummer te geven. Dit is in strijd met de ambtsinstructie. De agent in kwestie is direct bij de teamchef geroepen en heeft een reprimande gekregen. De burger wordt opgeroepen om zich te melden bij het politiebureau. Hier zal hem uitgelegd worden hoe hij een klacht kan indienen, en krijgt hij tevens het stamnummer van de betrokken agenten.