Terug in de tijd met de lezerscolumn van Metro

Het is vervelend om vaak gestopt te worden maar “ het leven is nou eenmaal oneerlijk ”. De lezerscolumn van Mats Verschuren in de Metro lijkt wel 5 jaar geleden geschreven.

vrijdag 9 maart 2018

Etnisch profileren

Niet alle “allochtonen zijn misdadigers” maar “er zitten wel flink wat rotte appels tussen”. Daarom is etnisch profileren “effectief politiewerk”. Het is vervelend om vaak gestopt te worden maar “het leven is nou eenmaal oneerlijk”. “Veiligheid van burgers is belangrijker dan gevoelens van mensen”. En dan komt-ie: “Als we allemaal nou gewoon Nederlanders zouden zijn in plaats van Marokkaan, Turk of Surinamer dan […] zou het probleem zich vanzelf oplossen”. De lezerscolumn van Mats Verschuren in de Metro lijkt wel 5 jaar geleden geschreven, voordat we in een publieke discussie kennis konden nemen van de feiten over etnisch profileren.

Beste Mats Verschuren,

De impact van etnisch profileren is veel groter dan u suggereert, kijk bijvoorbeeld eens naar films van mensen die vertellen over hun eigen ervaringen. Bovendien heeft etnisch profileren impact op het vertrouwen in de overheid in bredere zin, omdat de overheid de eerste vertegenwoordiger van de overheid op straat is. Etnisch profileren zorgt er voor dat mensen zich niet meer veilig voelen in het contact met de politie. U heeft ook een drang naar veiligheid en dat is begrijpelijk. Maar is uw behoefte aan veiligheid belangrijker dan die van burgers met een andere huidskleur of achtergrond?

Wij reageren op uw lezerscolumn om onder uw aandacht te brengen dat in onze liberale rechtsstaat iedereen vrij is en gelijk is voor de wet. Etnisch profileren maakt daar inbreuk op doordat mensen met een migratieachtergrond verantwoordelijk worden gehouden voor het gedrag van mensen die er ‘net zo uit zien als zij’. De politie moet mensen beoordelen op hun gedrag, niet op hun uiterlijk. Wellicht is het onder uw aandacht ontsnapt maar dit vindt de politie zelf gelukkig ook en ook het ministerie van Justitie is uitgesproken tegen etnisch profileren.

Iedereen heeft recht op een eigen mening maar niet op eigen feiten. Een schrale troost wellicht: er is één politieke partij die zich expliciet inzet voor “etnisch profileren bij misdaadbestrijding” (en dat is de PVV).