Politie wederom betrokken bij dood van ‘verwarde’ man

Op beelden die Omroep West in handen heeft is te zien dat 39-jarige Paul Selier in Wadinxveen door agenten op de grond in bedwang wordt gehouden en wordt geslagen.

Gepubliceerd: 02 Feb 2018

Op beelden die Omroep West in handen heeft is te zien dat de man op de Oude Dreef in Waddinxveen door agenten op de grond in bedwang wordt gehouden en wordt geslagen. Familie van het slachtoffer zegt tegen Omroep West dat het om Paul Selier gaat. Paul was 39 jaar, autohandelaar en had een zoon en een dochter. Volgens ooggetuige zat hij ‘verward’ op de weg.

Ooggetuige

Een ooggetuige vertelt dat Paul Selier rond 5:45 uur verward midden op de weg zat. 'Hij zat op zijn knieën en schreeuwde. Er was een automobilist gestopt en die zat in de auto naar hem te kijken.' De ooggetuige ziet na vijf minuten de politie aankomen. 'Twee agenten stapten uit. Ze riepen dat de man op zijn buik moest gaan liggen. En toen hij dat niet deed gooiden ze hem op de grond.' Vervolgens is de ooggetuige weggereden. 'Toen ik wegging leefde de man nog.' Ook een collega van de getuige heeft Paul rond 5:30 uur op de Oude Dreef gezien. 'Toen zat hij nog in zijn auto, te schreeuwen en hij sloeg op zijn stuur.'

Berichtgeving OMIn eerste instantie berichte het OM dat ze niet konden zeggen of de man op de beelden ook de man is die is overleden. Hierdoor ontstond veel discussie op social media. Uiteindelijk heeft de familie van het slachtoffer aan Omroep West bevestigd dat de arrestant in het filmpje de overleden man is. Over de doodsoorzaak kan het OM pas wat zeggen na sectie op het lichaam. Volgens het OM zijn de agenten getuigen, geen verdachten. 'Het onderzoek is in volle gang en vergt tijd'.

Opmerkelijk

De familie van Paul Selier kreeg van de politie te horen dat hij in elkaar zakte tijdens de aanhouding. “Paul verzette zich tegen zijn arrestatie en zakte in elkaar, dat is ons verteld,” zegt een familielid tegen Omroep West. De familie is geschokt door de beelden van de arrestatie van Paul Selier en wil dat de onderste steen boven komt. Het Openbaar Ministerie wil tot op heden niet reageren op het verhaal van de familie.

Onze primaire reactie

  • Hoe kan het toch dat er wederom iets anders wordt gecommuniceerd dan dat de beelden aan tonen? Is er dan niks geleerd uit de zaak van wijlen Mitch Henriquez?
  • Hoe kan het toch de politie wederom betrokken is bij de dood van een verwarde man in plaats dat er juiste zorg is verleend?

Ons advies

  1. Het is van het grootste belang dat het OM en de rijksrecherche op zeer korte termijn een persconferentie beleggen. Hierin moeten zij uitleggen waarom Nederlanders vertrouwen moeten stellen in het onderzoek dat zij de komende dagen en weken zullen uitvoeren. Welke waarborgen zijn er voor een onafhankelijke beoordeling van deze zaak?
  2. Tijdens deze persconferentie moet er worden uitgelegd hoe het kon gebeuren dat er onwaarheden zijn verspreid aan de familie en hoe dit in de toekomst voorkomen gaat worden. Voor het vertrouwen van burgers in de politie, het Openbaar Ministerie en de rechtsstaat is dit van cruciaal belang zeker gezien het niet de eerste keer is dat dit gebeurt.
  3. De politie danwel het OM moet duidelijk en transparant communiceren over de gevolgen van het onderzoek voor de betrokken agenten. Worden zij op non-actief gesteld gedurende het onderzoek?
  4. Ministerie Justitie en Veiligheid moet gericht onderzoek doen naar de wijze waarop agenten omgaan met ‘verwarde’ mensen. Wat zijn de protocollen en zijn deze wel geschikt?

Doe mee

Zet je in tegen etnisch profileren en buitenproportioneel geweld