Politie speelt 'human voetbal' in Tilburg

“Al die politie, dan krijg je een beetje een onveilig gevoel he.” Dit zegt een jongen van 15/16 jaar die gisteren het optreden van de politie in Tilburg zag. En eerlijk waar: geef hem eens ongelijk. 

donderdag 16 november 2017

Wat is er gebeurd? 

Uit de filmpjes van NOS en Omroep Brabant en Facebook filmpjes maken we het volgende op. Er is een melding van school dat er mogelijk een gevecht op handen is. Als de politie ter plekke komt is er geen sprake van geweld of vernielingen. Of de situatie gespannen is niet te zien. Toch kiest de politie ervoor om de jongeren 'weg te sturen'. Op de beelden is te zien dat de politie bij het ‘wegsturen’ licht geweld gebruikt zoals duwen en trekken. Dat draagt volgens getuigen (mede) bij aan het toenemen van de onrust. Op de beelden is niet te zien dat er sprake is van fysieke bedreiging of geweld (niet richting agenten en ook niet onderling). Ook de berichtgeving maakt daarvan geen melding. Kennelijk is er voor de politie wel aanleiding de jongeren ‘weg te sturen’. Enkele jongens worden heel hardhandig aangepakt door de politie. Daarop wordt de onrust groter en gaan mensen schreeuwen en gillen. Meerdere jongeren uiten grove beledigingen in de richting van de agenten, zoals: k*nkerwouten.

De politie vergroot de onrust

Bekijk hier vier filmpjes (update: facebook gebruiker heeft deze beelden afgeschermd, helaas niet meer te bekijken hier). Op de beelden is te zien dat de agenten een houding aannemen waarmee ze willen bewijzen dat ze de baas zijn. Ze gebruiken geweld. Daarmee escaleren ze een (kennelijk) gespannen situatie. De agenten houden zich niet aan de regels met de zeer hardhandige aanhouding van niet bedreigende verdachte. Eén jongen wordt onderuit geschopt op een manier die volstrekt idioot is. De politie zegt dat zij juist voor rust zorgden. Zie hun persbericht van 15 november

Politie verdraait de feiten

"De jongeren uitten zeer grove beledigingen en stelden zich provocerend op naar de agenten." Juist, misschien hebben enkele jongeren dat gedaan. Maar uit dit filmpje (http://www.dumpert.nl/mediabase/7287765/f977e116/grote_bek_.html) blijkt goed dat de meesten rustig zijn en pas boos worden op de politie nadat een agent een leerling onderuit schopt. Het persbericht dat de politie verspreid heeft, correspondeert volstrekt niet met de naar buiten gebrachte beelden. 

Onze vragen

- Ben of ken je een van de jongens die aangepakt is door de politie? Dien hier een klacht in: www.controlealtdelete.nl/melding en wij helpen je met de klachtenprocedure.
- De politie moet het toegepaste geweld onderzoeken en beleidsadviezen formuleren om te voorkomen dat dit nog een keer zo uit de hand loopt. Betrek dan ook jongeren bij dit evaluatie-onderzoek. De politie moet vervolgens publiek maken wat ze geleerd heeft als organisatie.