Ook etnisch profileren bij coronaboetes

Politie Den Haag, Rotterdam en Utrecht deelde meer ‘coronaboetes’ uit in etnisch-cultureel diverse wijken

maandag 8 maart 2021

De politie Den Haag deelde de meeste ‘coronaboetes’ uit in etnisch-cultureel diverse wijken. Dat blijkt uit een onderzoek dat Controle Alt Delete uitvoerde in samenwerking met Frederike Geerdink voor Vrij Nederland. In de eerste drie maanden van de coronacrisis werd 69% van de coronaboetes uitgedeeld in etnisch-cultureel diverse wijken terwijl slechts 31% van de Hagenaren in een diverse straat woont.

In Rotterdam werd bijna de helft van de coronaboetes (48%) uitgedeeld in etnisch-cultureel diverse straten, terwijl 38% van de bewoners in een etnisch-cultureel diverse wijk woont. In Utrecht werd bijna een kwart van de coronaboetes (27%) uitgedeeld in etnisch-cultureel diverse straten, terwijl slechts 6% van de bewoners in een etnisch-cultureel diverse wijk woont. In Amsterdam was de verhouding redelijk in balans.

De cijfers zijn het resultaat van een analyse van de ongeveer 15.000 boetes die de politie in heel Nederland heeft uitgedeeld voor het overtreden van de coronaregels in de eerste drie maanden. Dionne Abdoelhafiezkhan van Controle Alt Delete: “Deze analyse onderschrijft de zorgen over ongelijke wetshandhaving in Den Haag, Rotterdam en ook Utrecht. De bevindingen laten zien wat bewoners al langer zeggen: de politie is veel vaker aanwezig in bepaalde buurten, waardoor de mensen daar vaker met de politie in aanraking komen”. De politie in Rotterdam en Den Haag lag de afgelopen jaren geregeld onder vuur vanwege racistische uitingen en etnisch profileren.

In Amsterdam lijkt de verhouding in balans, maar het kan zijn dat de boetes daar niet uitgedeeld zijn door de politie maar door boa’s. Abdoelhafiezkhan: “Veel politietaken zijn naar de gemeentelijke handhaving verlegd. Het is belangrijk om ook alle coronaboetes van boa’s te onderzoeken. De overheid moet iedereen gelijk behandelen. Als dat niet lukt, dan moet er ingegrepen worden”.

De politie ontkent in een reactie aan Vrij Nederland dat er sprake is geweest van etnisch profileren. Abdoelhafiezkhan: “De politie stelt dat ze in alle buurten evenveel controles hebben uitgevoerd, maar dat kan de politie niet bewijzen. De politie monitort niet waar agenten controles uitvoeren, een waarschuwing geven of direct een boete uitdelen. De bewijslast dat er geen sprake is van etnisch profileren ligt daarmee bij de politie.”

Lees hier het onderzoek van Controle Alt Delete.
Lees hier het artikel van Vrij Nederland.