Onterecht met geweld aangehouden in Den Haag

Ook zoon van 2 moest mee naar het bureau

vrijdag 5 maart 2021

Wij krijgen wekelijks veel meldingen binnen van etnisch profileren door de politie. Een daarvan is van Hassan. Hassan is een man van 30. Hij omschrijft zichzelf als een man met een baard. Hij is op zijn 4e vanuit Afghanistan naar Nederland gekomen. Hassan heeft geen strafblad. Hij is vader en eigen ondernemer. Hij runt een grote webshop. In februari 2021 werd hij onterecht aangehouden ten overstaande van zijn tweejarige zoontje. Hij deelde zijn ervaring met Controle Alt Delete.

Onterecht aangehouden voor identiteitsfraude
In februari 2021 kon Hassan bij het gemeentehuis in Den Haag zijn nieuwe rijbewijs afhalen. Zijn oude rijbewijs en een nieuwe pasfoto had hij een week eerder al afgeleverd. Hij was gebeld dat hij zijn rijbewijs op een precies tijdstip moest komen halen. Vanwege de drukte. Zijn zoontje van twee nam hij mee naar de afspraak. Binnen gekomen in het gemeentehuis was er bijna niemand. Een hele grote lege ruimte. Toen hij naar het afhaal loket ging vond hij de meneer achter de kassa een beetje vreemd doen, maar zocht er niks achter.. Hassan kreeg zijn nieuwe rijbewijs, draaide zich om en zag toen tien (!) agenten in undercover kleding met een kogelvrij vest op zich afstormen.

Zij schreeuwden: “identiteitsfraude!” En: “hoofd naar beneden!” En: “handen uit je zakken!” Hassan werkte mee, maar werd tegen de muur geduwd, op de grond gewerkt en geboeid afgevoerd. Buiten stonden de auto’s al klaar. Daarna werden Hassan en zijn zoontje naar het politiebureau gebracht.

Vijf uur lang vastgezeten
Hassan heeft vijf uur op het bureau vast gezeten. Ze verdachten hem van identiteitsfraude, omdat er een groot verschil zou zijn tussen de foto’s. Dat beaamt Hassan. Hij ziet er inderdaad anders dan 10 jaar geleden – een mens verandert veel tussen zijn 20e en zijn 30e. Zijn vader bracht een uur later zijn paspoort en haalde zijn zoontje op. Hassan en zijn zoontje zaten niet in dezelfde ruimte. Hassan is uitgebreid verhoord en de politie nam vier keer zijn vingerafdrukken af, elke keer alle vingers. Ze vroegen naar zijn familieleden en zijn inkomen. Hassan benadrukt dat hij netjes meewerkte en alle vragen beantwoordde. Uiteindelijk zei de politie dat alles in orde was en mocht hij gaan. Dat was om 21.15, kort nadat de avondklok was ingegaan. Zijn auto stond twee kilometer verderop. De politie heeft hem het bureau uitgezet zonder hem een verklaring mee te geven. Hassan moest dus nog een flink stuk lopen.

Geen excuses
Dit is de vierde keer in een aantal jaar tijd dat Hassan onterecht is aangehouden. Deze keer is daarbij ook geweld gebruikt. Hassan zegt dat de maat vol is. Hij is boos dat hij op deze manier is aangepakt. De politie had hem ook netjes te woord kunnen staan en enkele vragen kunnen stellen, of hem kunnen uitnodigen naar het bureau om zijn paspoort te laten zien. Hassan heeft inmiddels een klacht ingediend bij de politie en bij de gemeente. Het OM heeft hem een brief gestuurd dat hij onterecht als verdachte is aangemerkt – hij heeft dus al officieel gelijk gekregen. Toch hebben de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente geen excuses aangeboden vanwege de hardhandige en onterechte aanhouding.

Spreek je uit
Etnisch profileren moet stoppen. Politiegeweld moet stoppen. De politie had zich bij deze controle menselijk, benaderbaar en de-escalerend moeten opstellen, vooral omdat Hassan zijn zoon van twee jaar oud bij zich had.  Een agent moet weten dat een aanhouding met geweld erg ingrijpend is voor een kind, voor elk kind. Dat moet dus voorkomen worden. De politie had de vader niet van zijn zoontje mogen scheiden. De vader werkte volledig mee en was geen bedreiging voor wie dan ook. Zij hadden samen moeten kunnen blijven in eenwachtruimte totdat opa zijn kleinzoon kwam ophalen. 

Wij pleiten al jaren voor eerlijke en effectieve politiecontroles. Streef jij ook naar een politie voor en van iedereen? Teken dan onze petitie

Foto door jedj via Pixabay