Man met hartproblemen getaserd door de politie

Een man in Amersfoort is nadat hij getaserd werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht omdat hij bij de val zijn arm brak en zijn hartslag niet in orde was. De man bleek onschuldig.

woensdag 1 maart 2017

Tasers zijn niet getest op mensen met gezondheidsproblemen
Het stroomstootwapen is alleen getest op gezonde mensen in neutrale situaties zonder stress. In dit geval gaat het om een man in een stressvolle situatie met gezondheidsproblemen en de gevolgen zijn aldaar. Aan het AD vertelt de vrouw ,,Mijn partner heeft vorig jaar een TIA gehad en hij heeft ook een lekkende hartklep en een gevaarlijk hoge bloeddruk. Hij moest met de ambulance naar het Meander omdat zijn hartslag niet in orde was. Zijn arm leek eerst gekneusd te zijn doordat die hard op een kozijn werd gedrukt, maar blijkt nu gebroken te zijn. Hij is weer thuis maar heeft nog steeds last van het taseren."

Evaluatie Taser gebruik in deze situatie is nodig
- Dreigde de man iemand te doden of ernstig te verwonden? Was minder verregaande oplossing onmogelijk? Bij 2x een NEE --> Niet Taseren.
- Wat is er werkelijk gebeurd? Nu is er een verschil van ervaring over de gebeurtenis. De politie zegt: "We sommeerden hem te gaan liggen, maar hij luisterde niet meteen en pakte iets uit zijn zak wat later zijn sleutelbos bleek te zijn. We hebben daarop het stroomstootwapen tegen hem gebruikt." De man zegt: "Een agent kwam de trap op rennen en riep tegen me: 'Op je buik, op je buik! Haal je handen uit je zakken!' Ik wilde nog zeggen dat ik alleen maar een sleutel had maar ik werd gelijk getaserd".
- Volgens de vrouw was de agent in paniek. Wat gebeurt er met de agent in kwestie? Heeft de agent nu nazorg gekregen? Mag de agent nu niet meer met een Taser de straat op? Iets anders?

Gebruik Taser is niet onomstreden
Diverse experts hebben hun zorgen geuit over het gebruiken van een stroomstootwapen inclusief de producent* zelf. Samen met Amnesty International Nederland zeggen wij dat de risico's worden onderschat en de effecten overschat.

We verzoeken de politie en het Ministerie van Veiligheid en Justitie wederom om naar onze zorgen en aanbevelingen te kijken voordat er nog meer onnodige slachtoffers vallen.

----
Zie hier ons bericht nav invoering stroomstootwapens: https://www.facebook.com/controlealtdelete/posts/1187672374615432

*Lees hier de waarschuwing van producent