Leefbaar polariseert debat over etnisch profileren

Eerdmans (Leefbaar) tegen Van Baarle (Denk): we zien dat jonge mensen, uw eigen achterban mogelijk, denken waarom zou ik eigenlijk een baan zoeken als ik ook op een andere manier veel geld kan verdienen?”

donderdag 8 maart 2018

Wie etnisch profileren aankaart polariseert de discussie. Die indruk zou je zomaar kunnen hebben na de stevige discussie gisteren in Rotterdam tijdens Pauw in de Maassilo Rotterdam (vanaf minuut 17).

Opmerkelijke ontkenning
De PvdA Rotterdam en Leefbaar Rotterdam ontkenden dat etnisch profileren plaatsvindt in Rotterdam. Fascinerend, want er zijn landelijk en lokaal al jarenlang voldoende aanwijzingen om de conclusie te trekken dat etnisch profileren wel degelijk een probleem is en dat de relatie tussen jongeren en de politie verstoord is. Dit zegt de politie en het ministerie van Justitie zelf ook. Dus, is het polariserend om dat op de agenda te willen zetten?

Status quo
Partijen die etnisch profileren aankaarten, waaronder ook wij van Controle Alt Delete, stellen de bestaande machtsverhouding ter discussie. Dat wordt door partijen die proberen om de status quo in stand te houden ervaren als bedreigend. Leefbaar Rotterdam en VVD antwoordden dat politieke partij Denk hiermee het vertrouwen in de politie ondermijnt. Dit is onterecht: etnisch profileren en de patsercontroles zorgen wel degelijk ervoor dat het vertrouwen in de politie afneemt.

Polariserend
Het valt op dat politieke partijen die etnisch profileren onzin vinden, vertegenwoordigers hebben die er geen last ervan hebben, zich niet kunnen inleven wat de persoonlijke impact is en kennelijk ook niet kiezers aanspreken die etnisch profileren een probleem vinden. Interessante toevoeging is de link die Eerdmans (Leefbaar) legde tussen de achterban van Denk en hun mogelijk criminele gedrag. Hij zei tegen Van Baarle (Denk): “we zien dat jonge mensen, uw eigen achterban mogelijk, denken waarom zou ik eigenlijk een baan zoeken als ik ook op een andere manier veel geld kan verdienen?” Deze vorm van criminalisering op basis van afkomst schept de voedingsbodem voor etnisch profileren, is buitengewoon problematisch en werkt juist polariserend.