“Ga terug naar je eigen land!”

Hoe de politie moet omgaan met agenten die tegen burgers zeggen: "ga terug naar je eigen land" (video).

dinsdag 22 augustus 2017

Een agent uit Den Helder heeft zijn excuses aangeboden na een ruzie met een burger. De ruzie werd gefilmd en op Dumpert.nl geplaatst. In de video is te zien hoe de agent flink tekeer gaat tegen de bezoekers. De man in dit filmpje is kwaad omdat volgens hem de politieagent tegen hem zei: "Ga terug naar je eigen land." In het filmpje zelf is dat niet te horen. Vervolgens heeft de man, kennelijk, de agent een racist genoemd. Ook dit blijkt niet uit het filmpje. Wat je wel ziet, is dat de agent zo kwaad wordt dat hij voor racist wordt uitgemaakt, dat hij een aantal keer heel hard ‘fuck jou’ roept tegen de man terwijl hij met zijn vinger op de man wijst. Daarna volgt een lange en verhitte discussie.

Reactie politie

De politie (media woordvoering Noord Holland) zegt in een reactie tegen Controle Alt Delete dat de man is uitgenodigd voor een gesprek. Volgens de politie is het uitgepraat, heeft de agent zijn excuses aangeboden en is er uitgesproken dat dit geen professioneel optreden is. Hij is “aangesproken door zijn leidinggevende” hierop. Uiteindelijk zijn beiden, agent en burger, met een tevreden gevoel het bureau uitgelopen, aldus de woordvoerder van de politie.

Onze visie

De politie hoort er voor iedereen te zijn. Als er een signaal is dat een agent “ga terug naar je eigen land” heeft gezegd, in welke vorm dan ook, met welke bedoeling dan ook, dan moet de politie direct actie ondernemen. De agent moet dan tijdelijk bureau werk doen terwijl de politie een onderzoek instelt. Getuigen horen, filmbeelden bekijken, de audio uithoren en vervolgens de feiten vast stellen. Als kan worden vastgesteld dat de agent inderdaad “ga terug naar je eigen land” heeft gezegd, dan dient er een ontslag te volgen. In de diverse gesprekken met de politie is er aangegeven door de korpsleiding dat er geen plaats is voor agenten die zich racistisch uiten dan wel gedragen. Een uiting zoals: "ga terug naar je eigen land" valt daar onder. Wat betekent het als de politie zegt er dat er "geen plek is voor agenten die zich schuldig maken aan racisme" als zaken zoals deze afgedaan worden met een bemiddelingsgesprek en een excuus?

Aanbeveling

Er moet een protocol komen waarin de politie duidelijk maakt hoe zij omgaat met racistische uitingen en gedragingen door agenten. Hierbij moeten ook de afdeling Veiligheid Integriteit & Klachten (VIK) van de politie betrokken worden. Elke politie-eenheid heeft een VIK, dat integriteitsonderzoeken naar politieagenten kan starten.

Video via Dumpert