Familie spreekt mishandeling van agent tegen

Media neemt persbericht een-op-een over van de politie maar is dat wel het complete verhaal...

maandag 22 juni 2020

Een agente is mishandeld bij een aanhouding, meldde de politie donderdag. Het persbericht werd gekopieerd door het AD en Nu.nl. Volgens de familie zijn de berichten van de politie echter onjuist. Wat is er gebeurd?

(tekst gaat verder onder afbeeldingen)

Wat is er gebeurd volgens de politie
Op woensdag 17 juni kwam de politie naar de Bosboomstraat in de Schilderswijk om een 30-jarige man aan te houden met een huiszoekingsbevel. Hij werd verdacht van bedreiging. Toen andere bewoners zich ermee bemoeiden ontstond er tumult, waarbij de agente een klap kreeg en gewond raakte aan haar arm. Daarvoor is een vrouw van 18 aangehouden, een 65-jarige man die dit probeerde verhinderen is ook aangehouden. De agente heeft aangifte gedaan vanwege mishandeling.

Wat is er gebeurd volgens de familie
De politie kwam aan de deur met een huiszoekingsbevel. De man van 30 meldde zich direct bij de agenten. De politie heeft hem bij de deur direct geboeid en daarna tegen de muur gedrukt. Vervolgens vroegen de agenten om een ID, maar dat had de man niet in zijn zak (hij was thuis).

Zijn zus (de jonge vrouw van 18) liep naar boven om zijn ID te pakken. Terwijl zij boven zocht, wat lang duurde, stond de man geboeid met zijn gezicht tegen de deur in de gang gedrukt met een elleboog op zijn nek. De man kneusde hierbij zijn ribben en zijn pols. Er werd zo hard gedrukt dat zelfs de deur beschadigd is. Naarmate het langer duurde liep de spanning op. Mensen op straat verzamelden zich, er kwamen meer agenten bij.

Op een gegeven moment kwam de vader van de 30-jarige man thuis. De man stond toen nog steeds tegen de muur. De vader werd boos over hoe de politie met zijn zoon omging en ook de zus, die uiteindelijk geen ID kon vinden, sprak zich uit. Er ontstond een stevige discussie waarop de agenten besloten om zowel de vader als de dochter te arresteren. Volgens een getuige, een andere broer, heeft zijn zus niemand geslagen.

De vader (65 jaar oud) werd geboeid en volgens een getuige hardhandig in een arrestantenbus gegooid. De bestuurder van de bus reed zo hard naar het bureau toe, dat de vader en zijn dochter bang waren door de auto heen te vliegen.

De man van 30, die verdacht werd van bedreiging, werd de volgende dag weer vrijgelaten. De dochter en de vader hebben echter twee nachten in de cel gezeten. De man van 30, die veel last heeft van diabetes, kreeg in de cel medicijnen voorgeschreven waarvan de huisarts achteraf zei dat dit een groot risico heeft opgeleverd.

Onze visie m.b.t. de politie
De politie kwam aan de deur om iemand te arresteren met huiszoekingsbevel. Die persoon gaf zich direct over. Toch escaleerde het. Hoe kan dat? De politie zegt dat het door de familie kwam en doet zelfs aangifte van mishandeling. Maar als wij het verhaal van de familie horen, hebben we toch echt een aantal kritische vragen voor de politie:

  • Waarom is ervoor gekozen om de jongen langere tijd geboeid tegen de muur te drukken en hem daar vast te houden terwijl er gewacht werd op een ID?
  • Waarom is de jongen niet in de auto gezet, waarna iedereen rustig op het ID had kunnen wachten?
  • Waarom is daar zoveel geweld bij gebruikt, dat zij zijn ribben en pols kneusde?

Als de politie de jongen direct in de auto had gezet, was deze situatie waarschijnlijk niet zo geëscaleerd.

Onze visie m.b.t. de media
Dat de politie een persbericht uitbrengt waarin alleen het politie-perspectief staat, is tot daaraan toe. Maar dat de media opnieuw een persbericht één op één overnemen van de politie, is onbegrijpelijk. Is er dan niet geleerd van de uitzending van Medialogica?

Wij volgen deze casus op de voet en staan in nauw contact met de familie. De familie heeft inmiddels een klacht ingediend.