Etnisch profileren in winkels kleurt misdaadstatistieken

Medewerkster van een supermarkt in Kampen zegt dat ze instructies kreeg van leidinggevenden om alleen op bepaalde mensen te letten.

maandag 25 februari 2019

Deze week was de gemeente Kampen in het nieuws. Volgens de Stentor is er een enorme toename van criminaliteit door AZC bewoners, met name door mensen afkomstig uit zogenoemde ‘veilige landen’. De politie zegt dat 70% van de verdachten van winkeldiefstallen in Kampen afkomstig is uit het AZC. 

Etnisch profileren in de winkel
In een filmpje dat op Kampenonline verscheen werd stevige kritiek geuit. In dit filmpje wordt de politie stevig aan de tand gevoeld en wordt de kijker geconfronteerd met andere feiten. Volgens politieagent Johan Ekkel is 20% van de AZC-bewoners afkomstig van veilige landen, daarbinnen maken enkele tientallen zich schuldig aan winkeldiefstallen. Volgens Eva Koster, werkzaam geweest in een supermarkt en een schoenenwinkel, wordt medewerkers in groepsapps verteld dat ze moeten letten op mensen met een bepaalde huidskleur, haarkleur en (vermeende) afkomst. 

Vervolgens krijgt de politie de vraag of deze vorm van etnisch profileren in supermarkten “de statistieken kleurt”. Agent Ekkel bevestigt dat, hij zegt zelfs dat hij er van ‘overtuigd’ is. De wijze waarop Kampenonline dit gesprek voert is in onze ogen geniaal - kritische televisie zoals deze wordt eigenlijk nergens gemaakt. Wat ons betreft krijgt Kampenonline een wekelijkse show op RTL. 

Landelijke database met verdachten
De politie heeft nu zelfs het voorstel gedaan om een landelijke database te maken waarin bewoners van AZC’s worden geregistreerd die verdacht worden van overlast zoals winkeldiefstal. Wij vinden dit zorgwekkend. Dit voorstel staat haaks op hoe ons strafrecht is ingericht. Zo worden mogelijk vrijheden ingeperkt voor mensen die nog helemaal niet berecht zijn. Je bent onschuldig tot het tegendeel is bewezen. In de rechtsstaat is het aan de rechter om mensen te veroordelen, niet aan de politie.