De impact van etnisch profileren wordt onderschat

Aan alles merk je dat wetshandhavers de strijd tegen etnisch profileren niet aan het winnen zijn.

Gepubliceerd: 02 Oct 2018

Deze week verschenen er weer twee publicaties in de media die laten zien hoeveel impact etnisch profileren heeft op degene die het overkomt.

Annemarie van Hinsberg (onderzoeker bij KIS)

Van Hinsberg is de moeder van een jongen van 17. Zij vertelt op de website van KIS hoe haar zoon naar een festival ging met twee vrienden. De vrienden hebben een Nederlandse afkomst, haar zoon is half Afghaans. Alleen hij werd tegengehouden door de beveiligers. Ze vroegen om zijn paspoort en zeiden: 'Je naam is niet Nederlands, wat is je afkomst?' Het is niet de eerste keer: haar zoon en zijn vrienden met een Marokkaanse afkomst worden vaak anders bejegend.

Ze zegt: "dit soort situaties leidt bij mijn zoon tot veel frustratie. En ook bij mij. Het raakt me in mijn moederhart. Het geeft me een gevoel van machteloosheid. Want wat kun je er aan doen? Het lijkt telkens of je te weinig hebt om melding te doen van ervaren discriminatie."

Gerald Roethof (advocaat)

Roethof vertelt in een interview in het NRC over de laatste keer dat hij werd gestopt. Hij laat de interviewer een filmpje zien. Hij was bij de rechtbank op Schiphol en een medewerker van de Koninklijke Marechaussee wilde zijn auto doorzoeken. De Marechaussee zei tegen hem dat zijn auto niet verzekerd was. Roethof zegt hierover:

"Iemand gaat je eigendom binnen, zonder reden. In het openbaar. Iedereen kan toekijken. Jij staat daar, en er zijn agenten met je auto bezig. Dat is pijnlijk. Het zou je boos kunnen maken. Het zou je verdrietig kunnen maken. Het zou je het gevoel kunnen geven dat je toch niet zo gelijk bent aan anderen. Het zou je het gevoel kunnen geven dat je het nooit goed doet: ik ben toch al veroordeeld, toch al slecht. Het creëert een wij-zij-gevoel. Een tweespalt in de maatschappij. Oftewel: niets positiefs."

#verdacht

Er is onvoldoende aandacht voor wat etnisch profileren met je doet. Op maandag 10 december 2018 komt de documentaire Verdacht op TV bij KRO-NCRV 2Doc. Hierin staat de impact van etnisch profileren centraal. Wij willen dat zoveel mogelijk mensen de film gaan zien! Help je mee? Laat hieronder je telefoonnummer achter en we sturen je op 10 december een SMS met een herinnering en een bericht dat je kan delen via e-mail, facebook, twitter en instagram.

Doe mee

Zet je in tegen etnisch profileren en buitenproportioneel geweld