Amsterdam stelt besluit over preventief fouilleren uit

Driehoek komt terug op eerder voorstel, gaat in gesprek met burgers

vrijdag 12 juni 2020

Wat is er gebeurd?
Preventief fouilleren in Amsterdam is van de baan, meldt het Parool. Volgens de burgemeester is er onvoldoende draagvlak. Femke Halsema wil eerst dialogen tussen politie, gemeente en inwoners over etnisch profileren hervatten. Daarna wordt er opnieuw besloten over het al dan niet starten met preventief fouilleren. Preventief fouilleren wordt dus uitgesteld, maar het is nog niet van de baan (zoals het Parool kopt).

Onze visie
Het is heel goed dat preventief fouilleren nu niet doorgaat. Het had sowieso nooit opnieuw op tafel moeten komen te liggen. Ons advies aan de burgemeester is om nu door te pakken en aan te dringen op het systematisch monitoren van politiecontroles en het verbieden van het gebruik van risicoprofielen. Het is tijd voor de politie om te luisteren naar wat burgers willen.

Daarnaast geeft Artikel 50 en 51 van de Wet Wapens en Munitie de politie nu al de bevoegdheid om mensen, bagage en voertuig te fouilleren op wapens als er “redelijkerwijs” een aanleiding is. Dat kan bijvoorbeeld als er op die locatie iets gebeurd is met een wapen, of als er concrete informatie is dat iemand een wapen heeft. Als er over bepaalde scholen informatie is dat er wapens in omloop zijn, lijkt de wet dus nu al voldoende mogelijkheid te bieden. Het invoeren van preventief fouilleren is niet nodig.

Lees ook: Steekincidenten en preventief fouilleren - de cijfers over messencriminaliteit in Nederland