Waarom

Wij vroegen aan de geënquêteerde Amsterdammers die door de politie benaderd waren: waarom kwam de politie naar u toe? De belangrijkste reden waarom de politie naar hen toen kwam: een controle of omdat ze (volgens de politie) iets verkeerd deden. We vroegen opnieuw naar het laatste contact dat ze met de politie hadden.

9%

van de Nederlands-Nederlandse mannen werd in het afgelopen jaar, bij het laatste contact, door de politie benaderd voor een controle.

19%

van de mannen met een niet-westerse migratieachtergrond werd in het afgelopen jaar, bij het laatste contact, door de politie benaderd voor een controle.

respondenten hebben deze vraag beantwoord

30%

van de Nederlands-Nederlandse mannen werd in het afgelopen jaar door de politie benaderd omdat ze (volgens de politie) iets verkeerd deden.

47%

van de mannen met een niet-westerse migratieachtergrond werd in het afgelopen jaar door de politie benaderd omdat ze (volgens de politie) iets verkeerd deden.

respondenten hebben deze vraag beantwoord

De resultaten laten zien dat mannen met een niet-westerse migratieachtergrond bij het laatste contact twee keer vaker worden benaderd voor een controle dan Nederlands-Nederlandse mannen. Ook worden mannen met een niet-westerse migratieachtergrond bij het laatste contact vaker benaderd omdat ze (volgens de politie) iets verkeerd deden.