maandag 10 december 2018

#Verdacht

Eerste Europese documentaire over de impact van politiecontroles: een KRO-NCRV 2Doc documentaire door Nan Rosens (Rosens Media) i.s.m. Controle Alt Delete.  

#Verdacht

In de documentaire ‘Verdacht’ doen Nederlanders verslag van hun soms bizarre en onthutsende ervaringen met de politie, waarbij hun huidskleur hen tot verdachte maakt. De veertien geïnterviewden hebben uiteenlopende beroepen (installateur, leraar, advocaat, militair, politieagent), ze verschillen in leeftijd en in afkomst. Ze hebben één overeenkomst: de politie wil regelmatig van ze weten wat ze hier doen, waar ze naar toe gaan en hoe ze heten. In de documentaire beantwoorden ze de vraag: “Welke ervaring met de politie is jou het meest bij gebleven?” De een vertelt over de vernedering ten overstaan van zijn moeder, de ander hoe hij is uitgemaakt voor aapje en nog een ander hoe zijn broek van zijn lijf is getrokken door collega agenten. Verdacht is een indringende documentaire waarin de kijker ervaart hoe het voelt om bij voorbaat verdacht te zijn. 

Impact
De documentaire is een kijkcijferhit en heeft veel teweeg gebracht. Het was een razend succes met 414.676 kijkers. De docu was nog geen 10 minuten bezig en de eerste reacties stroomden binnen . Nog geen 24 uur na de uitzending stelden D66, DENK, GroenLinks en Partij van de Arbeid (PvdA) vragen aan de Minister van Justitie en Veiligheid Kamervragen en zijn hebben er twee hoofdelijke stemmingen plaatsgevonden met als resultaat dat er een 30Kamerledendebat plaats gaat vinden over etnisch profileren door de politie. Ook is het leuk om te vermelden dat #Verdacht is opgenomen door het KIS als aanbeveling in het verminderen van discriminatie.

Uitzending gemist?
Het is hier terug te bekijken

Vertoning + nagesprek?
Door heel Nederland verzorgen wij vertoningen en nagesprekken. Bij interesse kunt u ons een mailtje sturen naar info@controlealtdelete.nl ook hebben we een 20 minuten versie voor onderwijsinstellingen.

Media
Beeldmateriaal (trailer, poster, stills) kunnen hier gedownload worden (50 MB).

« Meer events