woensdag 7 oktober 2020

Rechtszaak tegen Koninklijke Marechaussee

Over het trekken van een grens: mag de Koninklijke Marechaussee etniciteit gebruiken bij selectiebeslissingen en in risicoprofielen bij grenscontroles?

Rechtszaak tegen Koninklijke Marechaussee

In februari 2020 zijn twee individuele burgers van kleur, Amnesty International, Controle Alt Delete, antidiscriminatiebureau RADAR en het Public Interest Litigation Project van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (PILP-NJCM) een rechtszaak begonnen tegen de Koninklijke Marechaussee. Zij hebben de rechter gevraagd om een einde te maken aan discriminerende grenscontroles.

Nu de zaak bijna voor de rechter komt, wordt op deze avond de dagvaarding onder de loep genomen. Een advocaat en een hoogleraar buigen zich over de vraag hoe de KMar grenscontroles moet uitvoeren. Een vertegenwoordiger van antidiscriminatiebureau RADAR, Amnesty International en een burger gaan in gesprek over wat zij willen bereiken met deze rechtszaak. Bekijk hier de samenvatting van de avond: 


Dit gesprek werd uitgezonden op 7 oktober om 20.30 via Pakhuis de ZwijgerMeer informatie over de rechtszaak vind je hier. Bij grenscontroles selecteren marechaussees mensen onder meer op grond van hun uiterlijk voorkomen, huidskleur, of afkomst (etniciteit). Dit bepaalt mede of iemand wel of niet uit de rij wordt gehaald. Ook hanteert de KMar algemene risicoprofielen waarin etniciteit voorkomt, zoals mannen die snel lopen, goed gekleed zijn en die er ‘niet Nederlands’ uit zouden zien. Dit is etnisch profileren. Dat is een vorm van discriminatie die in strijd is met de mensenrechten en het Nederlands recht en zou dus verboden moeten zijn.

« Meer events