dinsdag 23 maart 2021

CAD #8 - in gesprek met het Openbaar Ministerie

Wat is de rol en verantwoordelijkheid van het OM in het begrenzen en normeren van discriminatie en geweld door politieagenten? Een gesprek met Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal bij het Openbaar Ministerie.

CAD #8 - in gesprek met het Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie (OM) treedt op voor de samenleving en is verantwoordelijk voor het opsporen en vervolgen van strafbare feiten. Het werk van het OM is erop gericht dat daders een passende straf krijgen, dat slachtoffers en nabestaanden het gevoel hebben dat er iemand naast hen staat en dat de samenleving voelt dat het recht bij het OM in goede handen is. Een gesprek met Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal bij het Openbaar Ministerie.

Jaarlijks doen honderden burgers aangifte van politiegeweld. Agenten in Rotterdam deden racistische uitspraken op WhatsApp. De Belastingdienst werkte jarenlang met risicoprofielen die etniciteit bevatten. Wat is de rol en verantwoordelijkheid van het OM in het begrenzen en normeren van discriminatie en geweld door de overheid?

Hierover gaan we in gesprek met Gerrit van der Burg. Samen met Gerbrig Klos (Amnesty Nederland), Tom Zwart (Universiteit Utrecht) en Jair Schalkwijk (Controle Alt Delete) behandelen we discriminatie door de politie, het gebruik van etnisch geladen risicoprofielen en politiegeweld.

Het event is live te volgen via www.facebook.com/controlealtdelete en www.dezwijger.nl/live

De avond wordt georganiseerd door Controle Alt Delete, een initiatief van IZI Solutions. Moderator is, zoals altijd, Dionne Abdoelhafiezkhan.

« Meer events