Zembla: geen regels over inzet politiehond

Politiehond luistert niet naar commando’s, geweldsgebruik is niet gereguleerd

donderdag 19 november 2020

Wat zegt Zembla?
Zembla deed de afgelopen maanden onderzoek naar de landelijke inzet van de politiehond als geweldsmiddel. Uit meerdere incidenten blijkt volgens Zembla dat politiehonden niet goed luisteren naar commando’s van begeleiders. Zembla laat heftige videobeelden zien, waaronder nog niet eerder vertoond beeldmateriaal. Daarop is te zien dat hondengeleiders iemand uit een personenauto proberen te krijgen door de politiehond de auto in te sturen. Volgens Zembla is er in ambtsinstructie niets geregeld over de inzet van de hond.

Wat zegt de politie?
De politie erkent dat er voor de inzet van honden niets geregeld is in de ambtsinstructie. Volgens agent Verheggen zijn er wel “duidelijke richtlijnen”, zoals dat de politie eerst moet waarschuwen voordat de hond wordt ingezet. De politie zegt te hopen dat de nieuwe ambtsinstructie, waarbij de inzet van de hond wél gereguleerd wordt, snel in werking treedt.

Onze visie
Wij schrijven al jaren dat er in de ambtsinstructie geen regels staan voor de inzet van de politiehond (zie deze pagina, of bijvoorbeeld deze blog uit 2018). Het is positief dat het gebruik van dit heftige geweldsmiddel straks gereguleerd wordt in de nieuwe ambtsinstructie. Echter, zolang de ambtsinstructie nog niet in werking getreden is, zou de politie het gebruik van de politiehond moeten staken. Dat geldt uiteraard niet voor situaties waarin de hond als speurhond wordt ingezet – daarbij vallen geen gewonden. In een rechtsstaat mag de politie alleen gebruik maken van een zwaar geweldsmiddel wanneer het geweldsgebruik gereguleerd is. 

Kijken
Bijten als beloning, Zembla, donderdagavond 19 november om 20.25 op NPO2