Valse melding leidt tot hardhandige arrestatie

Heb je een hekel aan je buurman? Hier is een handige tip: bel 112 en 'verlink' je buurman. De politie Den Haag pakt hem gratis op.

vrijdag 5 oktober 2018

Wat is er gebeurd
In Den Haag werd een jongeman van 24 hardhandig opgepakt. Hij werd geblinddoekt op straat, meegenomen en daarna vastgezet. Zijn scooter raakte beschadigd, zijn huisdieren werden naar het asiel gebracht en zijn telefoon is kapot. Ook bij zijn ouders werd een inval gedaan.

Onschuldig
De man bleek onschuldig - hij was het slachtoffer van een valse melding van zijn buurvrouw. Het doen van aangifte tegen zijn buurvrouw werd geweigerd - de dienstdoende agenten zeiden dat het niet mogelijk is om hiervan aangifte te doen. Bij een ander bureau bleek dat wel mogelijk.

Hoe reageert de politie
Je mag verwachten dat de politie vooral naar de betrokkene en de samenleving wil communiceren dat er een fout gemaakt is. De politie Den Haag erkent wél dat er sprake was van een valse melding. Maar wat staat er op Omroep West: "er is gereageerd op een anonieme melding over een mogelijke terroristische aanslag. [..] Gezien de ernst van de melding werd er geen enkel risico genomen".

Onze reactie
-De politie onderstreept dat er rechtmatig gehandeld is, maar verliest daarbij volstrekt het burgerperspectief: dit was een onterechte arrestatie die een enorme impact heeft op de jongen en de samenleving. Op welke manier wordt er nazorg verleend door de politie?
-Hoe kan het dat een onschuldige burger opeens een verdachte wordt op basis van één anonieme melding? Het is tijd om dit beleid grondig te herzien.
-Het is onduidelijk of hij nu een klacht moet indienen om de schade vergoed te krijgen. Hopelijk is dat niet het geval. Wie kan ons met de jongen in contact brengen? We willen hem hier graag bij helpen.
-Wat is de consequentie voor de politiemedewerker die zei dat het niet mogelijk is om van dit feit aangifte te doen?