The perfect crime: een agent die steelt!

Uit een reportage van EenVandaag blijkt dat stelende agenten een structureel probleem zijn.

maandag 30 mei 2016

Er werden meerdere advocaten geïnterviewd die zeiden dat ze het tientallen keren per jaar meemaken dat cliënten dingen 'kwijt' raken. Het gaat over horloges, geld, sieraden en zelfs drugs.

In een interview met makers van de documentaire blijkt dat een agent zelfs een paar honderd XTC pillen achterover had gedrukt. Deze zaak kwam uit omdat de zoon van de agent de pillen dealde in de plaatselijke clubs.

Aanleiding voor deze documentaire is de jaarlijkse portomonnee test die Rambam uitvoert, waarbij ze laten zien dat bij de gemeente en politie afgegeven portomonnees 'kwijt' raken.

Het is cruciaal dat de politie integer ís, en als integer wordt ervaren. Een politie die niet keihard optreedt tegen diefstal (en discriminatie) hoeft niet te rekenen op vertrouwen van de burger. Een agent overplaatsen naar een bureau is misschien een straf voor de agent, het herstelt niet het vertrouwen van de burger in de politie. Voor stelende (en discriminerende) agenten zou geen plaats moeten zijn in het korps.