SP Apeldoorn dwingt raad een kant te kiezen

Hoe de SP het gesprek over etnisch profileren een stap verder helpt door een motie níet in te dienen (video).

vrijdag 26 oktober 2018

In Apeldoorn is het niet makkelijk om over etnisch profileren te praten. De gemeenteraad praat er liever niet over, welzijnsorganisaties werken  (vooralsnog) niet mee om het bespreekbaar te maken en de politie wil niet meer doen dan er nu al gebeurt (dat is tot op heden niet zo veel). Vanuit Controle Alt Delete en Amnesty hebben we een aantal brieven naar de raad gestuurd en zelfs ingesproken op een expertmeeting. De SP Apeldoorn heeft het gesprek nu echt een stap verder gebracht.

Bij de bespreking van het veiligheidsbeleid vroeg de SP aan alle raadsleden om een motie te steunen voor onafhankelijk onderzoek naar de omvang van etnisch profileren in Apeldoorn. Daarmee dwong voorvrouw Sunita Biharie de raadsleden om een kant te kiezen. Het gevolg: alle raadsleden erkenden dat etnisch profileren ook in Apeldoorn een probleem is. Hierdoor was het indienen van de motie niet meer nodig. 

In een raadsvergadering met de burgemeester, kort daarna, zegde de burgemeester toe om met de politie in gesprek te gaan over etnisch profileren en daarover een terugkoppeling te geven aan de gemeenteraad. 

Lees hier de motie terug en/of bekijk de video van de gesprekken in de raad hieronder.