Rotterdamse agent wordt vaker gepest dan scholier

Pesten op de werkvloer, discriminatie of seksuele intimidatie: 36% van de Rotterdamse politiemedewerkers heeft hiermee te maken. 

vrijdag 6 september 2019

Dat zegt burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. NIDA en de SP Rotterdam stelden op 13 juni 2019 schriftelijke vragen over racisme en intimidatie bij de politie. Tussen de antwoorden (lees hier de hele reactie) zat een opmerkelijke reactie:

"Het driejaarlijks medewerkerstevredenheidsonderzoek van de eenheid laat zien dat 15% van de medewerkers last hebben van pesten, 6% voelt zich seksueel geïntimideerd en 15% gediscrimineerd."

Als 36% van de Rotterdamse politiemedewerkers te maken heeft met pesten, seksuele intimidatie en discriminatie, dan is er iets goed mis. De werkvloer bij de politie is onveiliger dan de gemiddelde basisschool! Dit percentage is zo hoog, dat het aanleiding zou moeten zijn voor acute actie van de eenheidsleiding.

Lees hier de totaalrapportage van de nationale politie. Bij dit type onderzoek wordt aan respondenten gevraagd naar ervaringen in de afgelopen 12 maanden. Zij kunnen aangeven of zij hier soms, regelmatig of vaak mee te maken gehad hebben. Deze nuance is helaas verdwenen in het antwoord van de burgemeester. Lees hier het persbericht van de nationale politie over het onderzoek ("het onderzoek onder de opsporingsmedewerkers wijst uit dat zij tevreden zijn over de werksfeer").