Politiek verslaggever #Verdacht in Tweede Kamer

Etnisch profileren. 'Verdacht' omdat je uiterlijk, plaats en/of tijdstip niet matchen bij wat de politie denkt dat normaal is. Dit keer overkwam het een politiek verslaggever in de Tweede Kamer.

donderdag 4 april 2019

Omvang
Een vraag die we vaak krijgen is: "Hoe vaak komt etnisch profileren voor?". Het antwoord is simpel: niemand die het weet. Niemand heeft zicht over de omvang van etnisch profileren en ook niet in de af- of toename van etnisch profileren.

Eigen schuld!?
Een andere vraag die we dan vaak krijgen is: "maar gebeurt het wel en ligt het dan niet aan de persoon?". Ja het gebeurt! En nee, de verantwoordelijkheid ligt bij de politie.

Breaking news
Het meest recente verhaal dat de media bereikte komt van politiek verslaggever voor NU.nl Avinash Bhikhie. Hij stond bij het ministerie van Algemene Zaken te wachten op Mark Rutte. ‘Je staat wat te babbelen, zoals zo vaak, wachtend tot Rutte naar buiten komt. Met de NOS, RTL, de Volkskrant, noem maar op. Ineens vroegen politieagenten mij om mijn papieren – als enige van alle collega’s die daar stonden.’ Collega verslaggevers staan versteld maar Avinash niet. 'Het is een reminder. Teleurstellend, maar niet verrassend', aldus Bhikhie in een interview met de Volkskrant.

Wat kan je doen?
Laat de moed niet in je schoenen zinken en meld het ons. Wij kunnen je helpen! Meer info hierover vindt je hier.