Politiechef Paauw komt terug op zijn woorden

Amsterdamse politie gaat voorlopig niet preventief fouilleren

maandag 2 maart 2020

Wat is er gebeurd
Politiechef Frank Paauw zegt tegen de gemeenteraad van Amsterdam dat de politie tóch niet preventief wil fouilleren. Op 14 februari 2020 kondigde politiechef Frank Paauw van Amsterdam nog aan dat de politie weer wil preventief fouilleren in Amsterdam. Het Parool noemde dat “een gevoelig voorstel” omdat de gemeenteraad in meerderheid tegen is. Hij komt daarmee terug op eerder gedane uitspraken.

Cijfers zijn geen reden tot zorg
Paauw gaf aan dat hij meer preventief fouilleren acties wilde organiseren om daarmee (steek)wapens van straat te halen. Wij schreven in reactie hierop dat er geen cijfers zijn waaruit blijkt dat steekincidenten zouden toenemen. Ook lieten we zien dat bestaande cijfers juist géén reden tot zorg geven. Daags erna werd onze analyse onderstreept door het nieuws dat de politie geen goed landelijk beeld heeft van het aantal incidenten met steekwapens.

Politiechef komt terug op zijn woorden
In een vergadering van de gemeenteraad op 27 februari kwam politiechef Paauw terug op zijn eerdere woorden: de Amsterdamse politie gaat voorlopig niet preventief fouilleren. "De effecten van preventief fouilleren kunnen etnisch profileren zijn en dat gevoel moeten we niet bagatelliseren", zei Paauw.