Politiechef Leiden: stop the blue wall of silence

Interne structurele problemen en grensoverschrijdende zaken worden onvoldoende aangepakt in Rotterdam en Den Haag, schrijft teamchef op Instagram.

vrijdag 7 juni 2019

Wat is er gebeurd
Volgens de teamchef van Leiden-Midden lopen agenten die “structurele problemen en grensoverschrijdende zaken” aankaarten op tegen een "blue wall of silence". Zij schrijft dat in een bericht op Instagram, waarin zij de politieorganisatie oproept om nee te zeggen tegen ‘fout gedrag’ en te leiden door het goede voorbeeld te geven. Teamchef Fatima, een jonge vrouwelijke leidinggevende met een migratieachtergrond, schrijft dat zij door veel collega’s benaderd is, met name uit Rotterdam en Den Haag. De teamchef citeert een politieagent die zegt dat het gaat over "zaken van intimidatie, racisme en machtsmisbruik." De teamchef zegt dat haar collega’s mentale en/of lichamelijke klachten opliepen doordat de signalen die zij afgegeven hebben niet gehoord zijn. Zij wijst daarbij nadrukkelijk naar hogere leidinggevenden en het managementniveau. Agenten zouden volgens haar in eerste instantie loyaal moeten zijn aan het recht, niet aan elkaar. 

Onze visie
Het is ontzettend belangrijk dat leidinggevenden zich publiekelijk uitspreken over wat zij zien en ervaren binnen de organisatie. De politie kan de transitie naar een inclusieve organisatie alleen maken wanneer hier steun voor is in alle lagen van de organisatie. De oproep van deze teamchef vergt - helaas - veel moed. Zij verdient hiervoor alle steun. 

----

-----

UPDATE
Inmiddels is er ook een crowdfunding voor haar opgestart. Doneren is mogelijk via: https://www.doneeractie.nl/steun-ontslagen-klokkenluider-fatima-aboulouafa/-50748