Politieagent bedenkt eigen Corona beleid

Wijkagent dreigt met wapenstok en deelt onjuiste informatie

donderdag 16 april 2020

Wat is er gebeurd?*
Er gaat een filmpje viraal van een agent die zegt “1,5 meter. We waarschuwen niet meer. Er wordt meteen geschreven”. Vervolgens legt de agent een aantal situaties uit waar meteen een bekeuring plaats zal vinden en een proces verbaal wordt opgemaakt. Dit filmpje creëerde veel onrust en heeft er zelfs voor gezorgd dat de Politie als organisatie ingrijpt. Middels een twitter bericht reageert de Politie Tilburg e.o. “op dit moment is er een filmpje online te zien waarop een collega verkeerde info geeft over het bij elkaar in de auto zitten.”

Wat gebeurde er daarna?
In een tweede filmpje is wijkagent Erwin opnieuw zien. Hij legt uit hoe hij beoordeelt hoeveel 1,5 meter is: als de wijkagent zijn uitschuifbare knuppel trekt en je wordt niet geraakt, dan sta je precies op 1,5 meter afstand. Hij sluit af met: "en anders, ben je binnen de anderhalve meter, en dat wil je niet, want dit [zwaait met wapenstok] doet pijn mensen."

Onze visie
Het is goed dat de politie als organisatie ingreep toen de wijkagent verkeerde informatie verstrekte. Het tweede filmpje vraagt om meer actie dan een correctie. De wapenstok is een serieus geweldsmiddel, geen meetlint. De manier waarop deze agent ermee dreigt is zorgelijk. Het is tijd dat deze agent een time-out neemt of krijgt.

Alle politie-informatie rondom de maatregelen vind je hier

*Update 16 april
Volgens de politie bedoelde de agent het met een knipoog. Een woordvoerder: "je moet Erwin wat langer volgen om zijn video’s te begrijpen. Dat praat deze beelden weliswaar niet goed, maar het maakt wel uit voor de context." De politie laat weten dat ze zich van de beelden distantiëren.