Politie stuurt verkeerde agent naar huis

Eenheidsleiding Den Haag blijft foute agenten dekken.

donderdag 3 oktober 2019

Wat is er gebeurd?
In de zomer van 2019 sprak Fatima Aboulouafa, teamchef bij de politie in Leiden, zich uit over racisme, intimidatie en machtsmisbruik bij de politie. Kort daarna zei klokkenluider Carel Boers dat de politie interne meldingen over discriminatie en seksuele intimidatie negeert. In de herfst van 2019 berichtte het NRC dat het integriteitsbureau van de politie Den Haag (VIK) concludeerde dat er bij politiebureau Hoefkade in Den Haag sprake is van "een opeenstapeling van onwenselijke gedragingen” en "een ongezonde cultuur” binnen het team

Maar - wat gebeurt er dan bij de politie?
In een interview met NRC noemt teamchef Fatima nu man en paard. Volgens Aboulouafa is er op de Hoefkade een groep van een man of vijftien actief die het gezag van de leiding ondermijnt. Ze noemen zich de ‘zuivere’ groep. Volgens Fatima liegen ze in processen-verbaal over het geweld dat ze plegen. Hondengeleiders noemen zichzelf 'Marokkanenverdelgers', ook andere agenten noemen hen zo. Collega’s durven niet op te treden. Fatima zegt dat collega’s gepest, getreiterd en buitengesloten worden.

Het is opvallend dat de teamchef zegt dat zij deze verhalen al in september 2018 naar de politieleiding gebracht heeft. Dat betekent dat de leiding van de eenheid Den Haag al ruim een jaar op de hoogte is van de misstanden. De betrokken agenten werken nog steeds op straat. In een post op LinkedIn zegt klokkenluider Boers dat hij deze signalen al eerder naar de top van de politie (lees: de korpsleiding) heeft gebracht.

Onze visie
Teamchef Fatima is ‘op pauze’ gezet omdat collega’s het vertrouwen in haar opgezegd hebben. Volgens ons heeft de politie de verkeerde agent naar huis gestuurd. Degenen die per direct "op pauze" gezet moeten zijn: agenten die hun macht misbruiken en leidinggevenden die dit tolereren.

Oproep
Op facebook is een pagina aangemaakt om teamchef Fatima te ondersteunen. Like deze pagina om te laten zien dat deze klokkenluider alle support verdient.

UPDATE
Inmiddels is er ook een crowdfunding voor haar opgestart. Doneren is mogelijk via: https://www.doneeractie.nl/steun-ontslagen-klokkenluider-fatima-aboulouafa/-50748