Politie speelt voor rechter

Agenten in Rotterdam gaan dure jassen en chique horloges afpakken als niet duidelijk is hoe die zijn betaald. Mag dit wel?

woensdag 3 januari 2018

De Telegraaf kopt 'Politie pakt dure jas en horloge af'. Het voornemen van de Rotterdamse politie lijkt haaks te staan op het eigen nieuwe beleid voor proactieve controles. Daarin staat o.a. dat de politie geen gebruik meer mag maken van daderprofielen waarbij mensen gecontroleerd worden omdat ze eruit zien als 'typische' daders. De politie mag alleen mensen uitkiezen voor een controle als ze voldoen aan het signalement van een dader die strafbaar feit heeft gepleegd. Mensen kunnen niet gestopt worden omdat hun uiterlijk niet zou matchen met hun dure auto of het dragen van een 'te chique' jas.

De spierballentaal van de politie roept bovendien vragen op. In een rechtsstaat oordeelt de rechter over het afpakken van goederen en niet de politie.

Lees onze eerdere blog waar de politie drie vooruitstrevende veranderingen heeft doorgevoerd in nieuw beleid. Het nieuwe beleid is verwerkt in een handelingskader dat politieagenten instructies geeft voor het uitvoeren van proactieve controles. Zie: https://controlealtdelete.nl/blog/politie-kiest-een-kant-tegen-etnisch-profileren