Politie schiet man neer die zijn handen in de lucht steekt

Man met mes in Eindhoven overmeesterd na aanhoudingsvuur

dinsdag 23 juni 2020

Wat is er gebeurd volgens de politie
De politie zegt dat de man met een groot mes zwaaide en dat hij voorbijgangers bedreigde. De politie zei tegen het Eindhovens Dagblad dat de man niet luisterde en dat er waarschuwingsschoten gelost werden. In de ontstane situatie "voelde een agent zich genoodzaakt om de man in zijn onderbeen te schieten." Tegen NOS zei de politie het zelfs nog sterker: "Een agent voelde zich zo bedreigd, dat hij de man neerschoot."

Wat is er op de beelden te zien?
Op de beelden (hier, op Dumpert) is te zien dat de man staat op een groot plein in zijn eentje zonder omstanders. De man staat stil. Zes agenten verzamelen zich en lopen op hem af. Ze roepen dat hij het mes moet laten vallen en lossen waarschuwingsschoten. Direct na deze schoten draait de man zich langzaam om, zodat hij met zijn rug naar de agenten toe staat en doet hij zijn handen in de lucht. Het lijkt erop dat hij het mes nog in zijn handen heeft. De politie schiet meteen in zijn been en de man valt op de grond.

Onze visie
Het risico van schieten op mensen is immens. Ook als agenten in een been schieten, kan iemand dodelijk gewond raken door een slagaderlijke bloeding. Houd er bovendien rekening mee dat de schietvaardigheid van agenten beïnvloed wordt door stress, waardoor een agent die mikt op een been, mogelijk iemand in zijn rug treft.

Het gebruik van het vuurwapen in deze zaak mag waarschijnlijk wél volgens de ambtsinstructie, maar is niet in lijn met de 'basic principles' van de VN uit 1990, zie pag. 110. Volgens deze regels mag de politie alleen schieten ter afwending van een onmiddellijke bedreiging van het leven of ernstig letsel. Het aanpassen van de ambtsinstructie is dan ook een van de negen oplossingen die wij voorstellen in onze petitie.  

In deze situatie was er geen sprake van een onmiddellijke bedreiging. De man stond stil op een leeg plein. Na de waarschuwingsschoten draaide de man met zijn handen in de lucht en met zijn rug naar de agenten toe, toen hij geschoten werd in zijn been. Kan de politie, het Openbaar Ministerie of de Minister van Justitie en Veiligheid uitleggen waarom de agent zich "genoodzaakt" of "bedreigd" voelde om te schieten en waarom dit gebruik van het vuurwapen rechtmatig en conform de geweldsinstructie is?

Update
Op 21 mei 2021 stuurde het OM een persverklaring uit waarin staat dat het schieten volgens het OM rechtmatig was. Lees de verklaring hier