Politie schendt privacy met vlogs

De politie is niet voor richtlijnen omdat die 'bepalend gaan zijn voor wat je wel en niet gaat doen'.

dinsdag 7 november 2017

De onderzoekers van het televisieprogramma de Monitor hebben 163 politievlogs gekeken, onder andere van politievlogger Jan-Willem. Tijdens het kijken hebben ze 31 keer persoonsgegevens te zien gekregen van verdachten, mogelijke getuigen of voorbijgangers. Sommige mensen hebben daar hinder van ondervangen. 

Een voorbeeld: agenten hebben twee minderjarige meisjes aan de schandpaal genageld na een domme baldadige actie. Ze hebben een politie-auto beklad met de afkorting ACAB, ofwel All Cops Are Bastards. Daarna heeft de politie een foto van hen op Facebook gezet waarop te zien is dat ze de politie-auto schoon aan het maken zijn. De meisjes zijn weliswaar van achteren gefotografeerd, maar behoorlijk herkenbaar. Maar ook is er iemand die een foto van zijn auto, die werd weggesleept door de politie, op facebook terug vond en daar door de buurt op werd aangesproken.

De Monitor concludeert dat de politie onvoldoende doet om de privacy van slachtoffers, verdachten en andere burgers te waarborgen. Dat is nogal wat. De politie houdt zich dus niet niet aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Alle reden voor de politie om dit te verbeteren en het beleid voor het publiceren van beelden aan te scherpen. Alle agenten kunnen immers een camera pakken, filmen en dat online zetten. 

Reactie politie

Nee! Daar denkt de politie heel anders over. De politie is niet voor richtlijnen ‘omdat die bepalend gaan zijn voor wat je wel en niet gaat doen’. Dus wat? Het is juist andersom: als agenten in de uitoefening van hun ambt de privacy van burgers onvoldoende waarborgen, dan is het juist tijd voor richtlijnen die bepalend zijn voor wat agenten wel en niet gaan doen. 

De politie zegt ook: ‘We lossen er ook wel heel veel dingen mee op. We redden er zelfs levens mee en daarover krijgen wij heel veel complimenten'. Veel gekker moet het niet worden - de politie redt levens met politievlogs... Kan de politie meer dan één voorbeeld geven om dit te ondersteunen? 

Onze reactie:

We weten niet zo goed wat erger is: dat de politie de privacy van burgers schendt of de bizar  gebrekkige reactie van de politie hierop.