Politie onderzoekt zichzelf en ontdekt dat er niets aan de hand is

Arrestatieteam taserde hond in zijn oog, politie concludeert dat het optreden gerechtvaardigd was, eigenaar doet aangifte

vrijdag 18 december 2020

Wat is er gebeurd?
Gemeente Duiven, 9 februari 2020. De politie gaat naar Duiven vanwege een melding over een persoon met een vuurwapen. De melding betreft de omgeving van het huis van buurtbewoner Vivian. Wanneer zij haar huis verlaat om haar hond Tommy uit te laten, komt de politie in actie. Vivian moet de hond aan een boom vastbinden. Daarna wordt zij vastgezet in een politiebus voor ondervraging. Later in de nacht wordt zij vrijgelaten: de melding klopte niet en er was geen vuurwapen.

Politie tasert hond in zijn oog
De hond zit ondertussen vast aan de boom, met een oprolbare lijn. Op de beelden van de beveiligingscamera, integraal bekeken door Controle Alt Delete, is te zien dat de hond naast de boom blijft staan. Soms loopt hij een rondje om de boom. Op een gegeven moment komt hij best ver van de boom doordat de lijn uitrolt. Het is duidelijk te zien dat de hond nog steeds vast aan de boom vast zit. Op een gegeven moment komt een agent van het aanwezige arrestatieteam op de hond af. De man gaat voor de hond staan, waarop de hond gaat zitten. Dan vuur de agent zijn taser af. Naar later blijkt: in het rechteroog van de hond.

Meerdere agenten staan vervolgens om de hond heen. Op de beelden is te zien dat de agenten er druk mee zijn. Nadat de agenten 25 minuten bezig waren, wordt de lijn pas doorgesneden. Hond Tommy wordt in de achterbak van een politieauto gelegd. Een dierenarts die de hond later onderzoekt constateert dat er zeven tanden zijn afgebroken waaronder een hoektand. Ook  heeft de hond schade aan zijn onderbuik en kop. Tommy mist een rechteroog omdat het pijltje van de taser in zijn oog vastzat.

Wat zegt de politie
Het incident is onderzocht door een commissie geweldsaanwending van de politie. De conclusie: de agenten hebben goed gehandeld. Volgens de verklaring van de politie gedroeg de hond zich agressief en leek hij losgebroken. De politie: “Daarom mochten de agenten er vanuit gaan dat het dier een reële bedreiging vormde en was het geoorloofd om de dreiging af te wenden en het dier onder controle te brengen. [..] In het donker en in de hectiek van het moment hebben de politiemensen niet opgemerkt dat het uiteinde van de riem nog altijd aan de boom vastzat.”

Onze visie
Het incident is geheel vastgelegd op beeld omdat de familie een beveiligingscamera heeft. Uit de beelden blijkt niet dat de hond agressief was. Ook is duidelijk te zien dat hij aan de lijn zat. Er was bovendien geen sprake van hectiek: er gebeurde juist helemaal niets op straat – het was doodstil. Bovendien ging de hond zitten voor de agent, voordat deze hem taserde. De beslissing van de politie dat er goed gehandeld is dan ook onbegrijpelijk. Het roept vraagtekens op over de onafhankelijkheid van de commissie geweldsaanwending in deze regio.

Hieronder vind je een korte documentaire die de advocaat van de familie gemaakt heeft.