Politie mishandelt tiener in Rotterdam

Agent in Rotterdam past buitenproportioneel politiegeweld toe op minderjarige jongen. 

woensdag 2 januari 2019

*update onderaan het bericht

Namens Controle Alt Delete wensen we iedereen een jaar toe met geen onnodige politiecontroles. Ook dit jaar gaan we er alles aan doen om samen het verschil te maken. Nu is 2019 nog maar net begonnen, maar er circuleert al weer een filmpje op social media waarbij de politie geweld gebruikt. Dit filmpje is uit Rotterdam. Wij hebben dit filmpje geanalyseerd en komen tot de volgende conclusie: de agent past buitenproportioneel politiegeweld toe op een jongen die - zo horen wij - 13 of 14 jaar oud is.

Op de film is het volgende te zien: een jongen ligt op de grond, op zijn rug, en krijgt twee harde slagen op zijn borst met een lange wapenstok. De agent houdt de wapenstok met twee handen vast en zet zichtbaar veel kracht. Terwijl de jongen stil op de grond ligt pakt hij zijn pepperspray en spuit in het gezicht van de jongen, van minder dan een meter afstand. De jongen draait zich en wankelt weg waarna de agent hem nog twee keer slaat: een keer op zijn billen of rug en een keer op zijn hoofd. Daarna pakt hij de jongen bij zijn kraag. Hij slaat de jongen nog een keer in zijn knieholtes en probeert iemand die filmt ook te slaan. Vervolgens komt er versterking en worden de omstanders weggedreven. Het is onduidelijk wat hier aan voorafgegaan is - we proberen dat uit te zoeken. Maar wat er ook gebeurd is, op het moment dat het geweld wordt toegepast, verzet de jongen zich volstrekt niet. Het is daarom moeilijk voor te stellen dat hier proportioneel geweld wordt gebruikt. Sterker nog, het is eigenlijk ongelooflijk dat de jongen nog in staat is om recht op te staan en mee te lopen met de agent.

De politie Rotterdam is getagd in meerdere berichten maar heeft vooralsnog niet gereageerd. De filmpjes - en een hele goede feitelijke beschrijving daarvan - zijn ook te vinden via de website van Hollandistan. Het is ons nog niet gelukt om in contact te komen met de jongen of de familie. We staan hem graag bij. 

Update: 

Elke vorm van geweld wijzen we af, ook geweld tegen agenten en andere hulpverleners. Wij spreken ons vanuit Controle Alt Delete uit tegen etnisch profileren en geweld door agenten. Na het analyseren van de filmpjes en het persbericht van de politie Rotterdam concluderen we het volgende. De politie had een aanleiding voor de aanhouding. Hij zou degene zijn die morrelde aan de deurhendel van een politieauto. Mag niet en hoort niet. Toen gebeurde het volgende: ze pakken de jongen, maar hij rent weg. Hij komt tegen een auto aan en valt op straat. Dan begint het filmpje dat op social media staat. De jongen verzet zich, maar hij gebruikt geen geweld. Schoppen zonder iemand te raken is geen geweld, wel verzet. Ook dit mag niet en hoort niet. Na zijn val ligt de jongen op zijn rug op straat en is geen gevaar voor de agent.

Als hij op straat ligt is er nog geen druk van omstanders. Dan slaat de agent 2x met volle kracht met de lange wapenstok en gebruikt hij pepperspray. De jongen staat op en wankelt weg. De agent slaat opnieuw 2x op rug en hoofd voordat hij hem in zijn kraag grijpt. Meerdere omstanders komen af op het gebruikte geweld maar niemand van deze mensen gebruikt geweld tegen de politieagent. We kunnen ons voorstellen dat het een bedreigende situatie was omdat hij alleen was (waar was zijn collega?) 

Er was een aanleiding, en na de aanhouding voelt de agent zich duidelijk bedreigd. Feit blijft dat het toegepaste geweld buitenproportioneel is. Het is onnodig hard geweld, het staat niet in verhouding tot het gepleegde feit en hij is geen bedreiging voor de agent. Wat is wel/niet proportioneel geweld? We bespreken het tijdens ons jaarlijkse event op 28 januari in de Melkweg in Amsterdam.