Politie gelooft niet dat bestuurder tandarts is

Patseraanpak nog steeds actueel probleem

maandag 2 november 2020

Wij krijgen wekelijks veel meldingen binnen van etnisch profileren door de politie. Een daarvan is van Tiyam. Het is vroeg in de ochtend als Tiyam, een negentwintig jarige Nederlands-Iraanse man, vanuit Amsterdam naar zijn werk in Den Haag rijdt. Hij is tandarts. Als hij zijn auto parkeert en snel wil uitstappen om zijn eerste patiënt te helpen, valt zijn oog op een auto die overdwars op de middenberm staat. Het blijkt een agent in een undercover politieauto.

‘Je valt op met die auto’
De agent vraagt om het rijbewijs van Tiyam. Hoewel Tiyam niet weet wat hij verkeerd heeft gedaan, geeft hij direct zijn rijbewijs. Hij hoopt dat het niet lang duurt: zijn eerste patiënt wacht immers al op hem. Terwijl de ene politieagent zijn rijbewijs controleert, raakt Tiyam in gesprek met de ander. Tiyam vraagt hem waarom hij wordt gecontroleerd. De agent kan het niet goed uitleggen. Dan zegt de agent dat hen tijdens hun dienstbriefing is gevraagd om op te letten op een Mercedes A-klasse met de tenaamstelling Amsterdam omdat die auto een aantal keer zou zijn gezien met meerdere jongen gasten erin. Tiyam rijdt precies zo’n auto. 

'Je ziet er niet uit als een tandarts'
Tiyam is verbaasd. Hij is onderweg naar zijn werk en komt hier nooit met vrienden. De agent verandert snel het gespreksonderwerp en vraagt naar het werk van Tiyam. Tiyam geeft een paar keer aan dat hij tandarts is, iets dat de agent maar moeilijk kan geloven. Hij zegt dingen als: ‘je ziet er niet echt uit als een tandarts’ en ‘ben je geen assistent?’. Tiyam voelt zich steeds vervelender. De agent geeft aan dat zijn staande houding iets maken heeft met de kleding en auto van Tiyam in deze chique buurt. Ook hoort Tiyam de agent zeggen dat hij niet zou opvallen als hij zo door de Haagse Schilderswijk zou rijden. 

Uiteindelijk vindt de politie niets en vervolgen beide partijen hun dag. Toch voelt Tiyam zich sindsdien anders. Het incident heeft grote impact gehad. Ineens speelde zijn huidskleur een rol. Hij laat het er niet bij zitten en hij doet aangifte van etnisch profileren door de politie. De aangifte is begin augustus gedaan. Hij heeft, begin november, nog geen reactie van de politie ontvangen op de aangifte.

Spreek je uit
Etnisch profileren moet stoppen. Wij pleiten al jaren voor eerlijke en effectieve politiecontroles. Streef jij ook naar een politie voor en van iedereen? Teken dan onze petitie

Afbeelding (van Peter H via Pixabay) is van hetzelfde type en kleur als de auto van Tiyam