Politie-drone ingezet in centrum Den Haag

Drone riep mensen in meerdere talen op om het plein te verlaten

maandag 6 april 2020

Wat is er gebeurd?
In de wijk Transvaal in Den Haag heeft de politie op 28 maart een drone ingezet om mensen weg te jagen van het Kaapseplein. Volgens de politie was het te druk op het plein. De drone riep in meerdere talen de Coronamaatregelen om. De drone maakte daarbij filmbeelden, maar de politie benadrukt dat deze niet zijn opgeslagen.

Was het te druk?
Op het moment van schrijven is het niet verboden om buiten te zijn. Je mag naar buiten om een frisse neus te halen, maar je moet 1,5 meter afstand houden. Een frisse neus halen moet je vooral in je eigen buurt doen, volgens het kabinet. Op een filmpje van het AD is te zien dat er inderdaad redelijk wat mensen op het plein waren. Uit de beelden blijkt dat mensen meer afstand houden dan gebruikelijk is. Op de beelden is niet goed te zien of mensen inderdaad de vereiste 1,5 meter aanhouden.

Wat zeggen politici?
Verschillende gemeenteraadsfracties in Den Haag dienden raadsvragen in. PvdA, PvdD, Groenlinks en Haagse Stadspartij wezen er op dat "het menselijk contact tussen politie en burger wordt weg geautomatiseerd in een deel van de stad waar politie en burger toch al een gebrekkige vertrouwensrelatie hebben".

Onze visie
Uit het persbericht van de politie blijkt niet waarom de inzet van de drone noodzakelijk was. Er was geen sprake van een openbare orde verstoring. De inzet van de drone lijkt ook niet te voldoen aan de regels voor inzet van drones. In een tijd waarin alle Nederlanders het zwaar hebben is het cruciaal dat de politie, als eerste vertegenwoordiger van de overheid op straat, in goede verbinding blijft staan met burgers. Een drone op burgers afsturen, terwijl je ze ook persoonlijk had kunnen aanspreken, getuigt niet van verbinding en menselijk contact. De inzet van de drone die wekt dan ook vooral verbazing - is dit de nieuwe vorm van openbare orde handhaving?