Politie beperkt aanhoudingen

Minder proactieve controles de komende maanden

zondag 22 maart 2020

Huidige situatie
Overal in Nederland zijn maatregelen genomen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Ook de politie treft noodgedwongen maatregelen. De politie kondigt aan minder snel verdachten aan te houden, om het risico op besmetting met het Coronavirus te verkleinen. "We zijn terughoudend met aanhoudingen buiten heterdaad", zegt een woordvoerder. In overleg met burgemeesters en het Openbaar Ministerie wordt bepaald wat de politie wel en niet doet.

Politie heeft focus op echte boeven vangen
Zaken waarbij sprake is van geweld, kwetsbare slachtoffers en zeden krijgen voorrang. Als er sprake is van een ernstig misdrijf of bedreiging van de rechtsorde zal de politie verdachten direct oppakken, zegt een woordvoerder van het OM tegen de NOS. Zoals Cruijff zou zeggen "Elk nadeel heb zijn voordeel." Veel mensen zitten natuurlijk thuis, maar doordat er minder proactieve controles plaatsvinden hebben mensen die wél naar buiten gaan minder last van etnisch profileren.

Hart onder de riem
We wensen iedereen in deze bizarre periode veel sterkte, solidariteit en gezondheid toe. Ondanks ons veelal kritische noot over de politie willen we een oprechte shout out geven aan alle hulpverleners, waaronder ook de politie, die zich op dit moment met hart en ziel inzetten bij de strijd tegen het Coronavirus.