Petitie tegen biometrische massasurveillance

De petitie staat nu online, teken jij ook?

vrijdag 26 februari 2021

Vorige week lanceerde de coalitie Reclaim Your Face een Europese petitie. Er wordt opgeroepen tot een verbod op massaal biometrisch toezicht. Teken jij ook?

Wat is massaal biometrische toezicht?
Biometrische gegevens zijn persoonlijke en unieke gegevens over personen. Die kunnen afkomstig zijn van ons lichaam (bv. gezicht, ogen) of ons gedrag (bv. de manier waarop we lopen). Massasurveillance verwijst naar het vastleggen van deze gegevens van (een groep) mensen op openbaar toegankelijke plaatsen - zoals parken, straten of treinstations - zonder dat zij verdacht worden van een strafbaar feit.

Nieuwe wetgeving is in de maak
Deze technologieën doen in veel Europese landen al hun intrede, maar ze kunnen worden gestopt en de EU heeft de macht om dat te doen. Op dit moment schrijft de EU nieuwe wetten over kunstmatige intelligentie. Volgens de initiatiefnemers is er nu een unieke, historische kans om de toekomst te beïnvloeden. Zij streven ernaar om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen. Als dat lukt, dan moet de Europese Commissie het onderwerp bespreken. Hiervoor is dus alle hulp welkom. Via de website van Bits of Freedom vind je meer informatie.

Teken de petitie
Wij hebben de petitie getekend. Wil jij dat ook? Klik hier! Let op, je moet bij de ondertekening verplicht je geboortedatum en adres geven zodat gecontroleerd kan worden of het geldige handtekeningen zijn. Dat is een regel bij Europese petities (de wetgeving vind je hier) waar de initiatiefnemers niet onderuit gekomen zijn, helaas!