Opnames videoclip in Almere gaan fout: politie trekt wapens

Ondanks vermoeden van videoclip opnames en gebruik van nepwapens trekt de politie, buiten diensttijd, wapens. Was dit nodig? Hoe gaat het met de omstanders?

maandag 3 september 2018

Aanleiding
RTL Nieuws bracht dit nieuws naar buiten: Een agent zag in zijn vrije tijd hoe drie mannen op de Grote Markt liepen en de (nep-)wapens richtten op omstanders. Hij zag ook dat iemand aan het filmen was en vermoedde daarom dat het om opnames voor een clip ging, maar omdat hij niet kon zien of de wapens echt of nep waren, trok hij toch zijn wapen. Ook twee gealarmeerde collega's trokken hun wapens.

Was dit nodig?
Nergens staat dat omstanders geschokt of bang waren - terwijl er toch echt een wapen op ze gericht werd. De agent maakte een andere afweging, hij kon de nepwapens niet onderscheiden van echte vuurwapens en grijpt in. Dat is te rechtvaardigen, maar waarom er is overgegaan tot arrestatie? Als de situatie ter plekke is uitgelegd en feitelijk is vastgesteld dat het om nepwapens en opnames gaat, dan hoef je ze toch niet aan te houden?

Gebruik van dienstwapen buiten diensttijd
Dan is er nog een belangrijke vraag. Het nieuwsbericht beschrijft dat de agent in zijn vrije tijd handelde. Was de agent in burger en buiten diensttijd op weg naar zijn werk of huis? En zo ja, waarom hij er voor om door een winkel- en uitgaanscentrum te lopen? Zo niet, wat deed hij dan met zijn dienstwapen op straat? Als je klaar bent met werken ben je in burger, niet een undercoveragent.