Open communiceren over politiegeweld

Wie is er eigenlijk tégen transparant communiceren over de toepassing van geweld door de politie?

Gepubliceerd: 15 Jun 2018

Hoofdinspecteur Bas Boing betoogt in het Parool dat de politie betere tekst en uitleg moet geven bij filmpjes van geweldsgebruik om het vertrouwen van burgers te behouden. Wij zijn het er mee eens: de politie moet beter uitleggen waarom ze geweld gebruiken. Het sluit aan bij onze oproepen (hier en hier) aan de politie om transparanter te zijn over geweldstoepassingen.

Geef meer dan een uitleg

Soms is alleen een uitleg niet voldoende. Kijk naar de recente gebeurtenissen/uitspraken in Rotterdam, Eindhoven, Zwolle, nog een keer Rotterdam, Emmen, Den Haag, Enschede en Schiedam. De politie zou hier publiekelijk moeten erkennen dat het niet goed ging door een welgemeende excuses aan te bieden aan de slachtoffers of de nabestaanden. Waarom is dat toch zo moeilijk?

Praktijkvoorbeeld

De politie kan het wel - zie een recente gebeurtenis in Den Haag. Een agent wenste een jongen een dwarslaesie toe en schold hem uit. Een filmpje verscheen op social media en de politie veroordeelde de uitspraken in een persbericht. In afwachting van het onderzoek werd de agent van straat gehaald. Kijk, dat is nog eens krachtig open communiceren.

Oproep

Het is goed om te zien dat politieagenten zoals Bas Boing de ruimte krijgen om zich uit te spreken in de krant. Het publieke debat is gebaat bij inhoudelijke discussie waar iedereen bij betrokken is. Wij zien uit naar een reactie van andere politiemensen: wie binnen de politie is er eigenlijk tégen transparantie en open communiceren?

Doe mee

Zet je in tegen etnisch profileren en buitenproportioneel geweld