OM en NOS in de mist

Dubbele fail in berichtgeving over schietincidenten.

vrijdag 12 januari 2018

Je gelooft het bijna niet... De NOS bracht gisteren het nieuws dat de politie minder zwaargewonden maakte. Dat deed de nieuwsdienst op basis van een persbericht van het Openbaar Ministerie. Het is goed nieuws dat er minder schietincidenten zijn waar iemand bij gewond raakt dan in voorgaande jaren: van gemiddeld naar 30 incidenten naar 23 in 2017. Toch gaat er iets ontzettend mis in de berichtgeving.  

Misinformatie

In 2017 overleden voor zover wij hebben kunnen monitoren acht mensen onder verantwoordelijkheid van de politie, geen vier zoals het OM meldt. Het OM houdt geen landelijk overzicht bij van mensen die overlijden in de context van het politiewerk anders dan door een vuurwapen (of ze doen dat wel, maar houden dat voor ons en de rest van Nederland geheim). Wij roepen de NOS en andere media op om voorbij te gaan aan de persberichten van het OM. Lees ons onderzoek met daarin een jaaroverzicht van de dodelijke slachtoffers in 2017, bekijk hier het persbericht specifiek over dit onderwerp.

De melding, registratie en beoordeling van een geweldsaanwending door opsporingsambtenaren is landelijk niet eenduidig ingericht. Het is ons niet bekend dat de politie inzicht heeft in de status van verwondingen van burgers als gevolg van geweldstoepassing. De berichtgeving van de NOS dat er "minder zwaargewonden" gevallen zijn heeft ons daarom verbaasd. 

Doe effe normaal

In het persbericht staan vier dodelijke slachtoffers na schietincidenten in 2017. Maar, in ons overzicht staan drie overledenen na politievuur. Wie is de vierde persoon die is doodgeschoten waar wij niet van op de hoogte zijn? Navraag bij het Parket Generaal leidde naar Hallum, waar de politie iemand die met een kettingzaag zwaaide bij een burenruzie in zijn been schoot. Deze man is niet overleden hierbij, maar staat in het systeem kennelijk wel als zodanig geregistreerd. Controle Alt Delete heeft het parket Noord Nederland geadviseerd om het Parket Generaal te bellen om dit aan te passen. Oeps!