Nieuwe politie app is vooral PR tool

Controle Alt Delete testte de nieuwe politie app! Is de app ook een waardevolle applicatie voor de kritische burger?

woensdag 18 mei 2016

Volgens het persbericht van de politie bevat de app alle relevante informatie van en over de politie. Je kan bijvoorbeeld makkelijk en snel contact leggen met de politie. “Met deze app zet de politie een nieuwe stap in het verbeteren van haar dienstverlening.”

App voor alle burgers?

Vanuit Controle Alt Delete hebben wij veel contact met burgers die kritisch zijn over de “dienstverlening” van de politie. Ze hebbben het gevoel dat de politie er niet voor hen is (linkje discriminatie in NL situatietest) of dat ze buitensportig vaak onterecht gecontroleerd worden (link mo onderzoekt EP). Is de politie app ook een waardevolle applicatie voor de kritische burger?

Als je de app download en opstart, wordt er allereerst gevraagd naar je postcode van de buurt waarin je woont. Vul je deze in, dan krijg je nieuws van de politie over jouw buurt. “Hoogbejaarde van scootmobiel gegooid en beroofd”, en daaronder “Man en vrouw aangehouden na schietincident”. Scroll je naar onder, dan zie je daar de wijkagenten, vermiste personen en het adres van het politiebureau in de wijk. Al deze informatie kan je ook landelijk bekijken, en je kan meerdere buurten instellen als jouw buurt.

Stel nu, dat iemand een slechte ervaring heeft gehad met de politie. Hij is (volgens hem) onterecht gecontroleerd en werd onvriendelijk behandeld. Controle Alt Delete zou deze man adviseren om te lezen over wat je rechten zijn, en mogelijk een klacht in te dienen. Kan de politie app hiervoor ook gebruikt worden?

Rechten op straat

De app heeft een ‘help’ tabblad en een ‘over de politie’ tabblad. Bij ‘help’ staat alleen informatie over het gebruik van de app, en bij ‘over de politie’ staan drie algemene alinea’s over de politieorganisatie. Geen enkele know your rights informatie. Hiervoor zal de kritische burger nog steeds gebruik moeten maken van onze informatiekanalen.

Klacht indienen

Met de app kan je op twee manieren contact leggen met de politie. Je kan ze bellen op het algemene nummer 0800-8844 (met het geweldige ezelsbruggetje 0800-TUIG). Je kan ook een meldformulier invullen. Een melding is echter niet hetzelfde als een klacht. Wil je een klacht indienen die ook als klacht binnenkomt bij de politie, dan moet je dat niet als een melding indienen. De app kan dus niet gebruikt worden om een klacht in te dienen.

Oordeel

De app stelt de politie in staat om te communiceren naar burgers toe over hun werk. Burgers kunnen de app gebruiken om meldingen te doen van verdachte situaties, en ze kunnen meer lezen over wat de politie zoal doet in de wijk. De app lijkt daarmee vooral een PR-tool te zijn die de politie helpt om zijn status en informatiepositie te versterken.

De app is helaas niet ingericht op het gebruik hiervan door kritische burgers. Een klacht kan niet ingediend worden via de app. Een gemiste kans om de politie een politie voor alle burgers te laten zijn.

Waardering: 1 ster

Zie hier het persbericht van de politie. De app is hier te downloaden.