Man van 41 doodgeschoten door de politie

De man uit Purmerend kwam mogelijk met een stofzuigerslang op de politie af. Controle Alt Delete vraagt de minister van Justitie en Veiligheid om antwoorden.

maandag 11 september 2017

Op 1 september is de 41-jarige Purmerender Van der Tien doodgeschoten door de politie. Dit gebeurde aan de Westerdraay in Purmerend. Waarschijnlijk hier als je de beelden op google maps vergelijkt met de videobeelden van het Noordhollands Dagblad.

Situatieschets

Volgens het OM, hier geciteerd, kwam hij “met een groot voorwerp in zijn handen schreeuwend en dreigend op de agenten af”. Het Noordhollands Dagblad schrijft: “De vrienden van Van der Tien vermoeden dat het ‘grote voorwerp’ een stofzuigerstang was, die hun logee had meegenomen toen hij ’s nachts ‘in angstige en verwarde toestand’ hun huis in Purmerend had verlaten. Het OM wil dit niet bevestigen.”

Het OM zegt in het Noordhollands Dagblad dat de agenten op een melding afkwamen van iemand die een autoruit had ingeslagen: ”de ter plaatse geroepen politieagenten werden, in hun zoektocht naar deze persoon, op een locatie waar het ’s nachts aardedonker is, geconfronteerd met een voor hen onbekende man. Deze man had een groot voorwerp in zijn handen en kwam daarmee schreeuwend en dreigend op de agenten af. Het hierop volgend handelen van de politieagenten is onderwerp van onderzoek door de Rijksrecherche.’’

Aardedonker?

De politie zegt dat het aardedonker was. Maar op google maps is goed te zien dat er een straatlantaarn staat, pal naast de plek waar Van der Tien is doodgeschoten. Wellicht is de lamp kapot, dat is mogelijk. Kennen we iemand in Purmerend die even wil gaan kijken voor ons?

Stofzuigerslang?

Het 'grote voorwerp' is mogelijk een stofzuigerstang. De politie wil weinig kwijt over het voorval en we zijn daarom aangewezen op het rapport van de Rijksrecherche. Dit rapport is echter niet openbaar. We vragen ons af wat hier de reden van is en op welke wijze er duidelijkheid verschaft zal worden over de 'dreiging' waar de agenten op reageerden.

Onze vragen aan de politie

We doen een beroep het Ministerie van Veiligheid en Justitie om te voorkomen dat deze casus in de doofpot verdwijnt.

- Is er een stofzuigerstang aangetroffen, ja of nee?

- Had de politie anders kunnen optreden, ja of nee?

- Zijn de protocollen gevolgd na het schietincident? (Dat gebeurde vorig jaar in Amsterdam bijvoorbeeld niet). Op welke momenten zijn de betrokken agenten gehoord en door wie?

- Welke maatregelen zijn er genomen om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen?

We spreken ons medeleven uit naar de familie en nabestaanden.