Leeuwarder (30) overleden tijdens arrestatie

Een derde persoon is dit jaar overleden in de context van politieoptreden.

woensdag 28 maart 2018

Achtergrond
Op 24 maart is een man van 30 overleden toen hij gearresteerd werd door de politie. De politie was afgekomen op een melding over een ruzie in de woning. Zoals gebruikelijk heeft de Rijksrecherche de zaak in onderzoek. Voor zover nu bekend is "de man onwel geworden nadat hij zich verzette tegen zijn aanhouding", aldus de politie.

Proces
Allereerst gaat onze steunbetuiging uit naar de nabestaanden. Wij zijn wederom veel getagd in berichten op social media, waarvoor dank. Daarnaast hebben we veel berichten gekregen over wat wij weten en hoe dit heeft kunnen plaatsvinden? Helaas weten wij nog niets over wat zich heeft afgespeeld. Het Openbaar Ministerie (OM) zei tegen de Leeuwarder Courant dat het OM tot de uitkomst van het onderzoek er niets over kan zeggen. Dit onderzoek, zo weten we inmiddels, kan maanden duren en vindt plaats achter gesloten deuren.

Onafhankelijkheid
De Rijksrecherche wordt gepositioneerd als een onafhankelijke toezichthouder op de politie. Echter, de Rijksrecherche valt onder dezelfde minister als het Openbaar Ministerie en er is geen transparantie en publieke verantwoording over de (kwaliteit van de) uitgevoerde onderzoeken en de lessen die daaruit geleerd zijn. Wij zijn om die reden heel kritisch op de rol van de Rijksrecherche. Het lijkt erop dat zij geen werkelijk onafhankelijke en externe toezichthouder zijn.

We proberen zo goed als het gaat deze zaak te volgen en houden jullie op de hoogte als er nieuws is.