Jongen van 15 klemgereden tussen hek en politieauto

Politie verklaart dat er niet tijdig gestopt kon worden, Controle Alt Delete vraagt om een technische verklaring.

Gepubliceerd: 28 Jun 2018

Wat is er gebeurd

Op woensdag 27 juni is een jongen van 15 door de politie met de auto klemgereden tegen een hek. Volgens ooggetuigen reed de politiebus 30 tot 40 km per uur. De jongen liep hierbij beenletsel op. Nadat hij is behandeld is hij in de cel gezet.

Volgens de politie werd hij betrapt bij het demonteren van een brommer in de bosjes. De jongen rende weg en de politie zette de achtervolging in. Deze eindigde in het hek. De politie moest de bus een meter naar achter rijden voordat de jongen tussen de auto en het hek vandaan gehaald kan worden.

Iemand aanhouden met de auto: mag dat?

Door iemand met de auto of motor klem te rijden ter aanhouding, gebruikt de politie de auto als geweldsmiddel. De politieauto is echter niet een geweldsmiddel zoals omschreven in de wet. Het is voor te stellen dat een acuut levensbedreigende situatie voor agenten of derden ontstaat, die het rechtvaardigt dat agenten hun auto als wapen inzetten. In dit geval was daar geen sprake van. Ze zaten achter een vermoedelijke brommerdief aan die wegrende.

Het is overigens niet de eerste keer dat dit het nieuws haalt. Zie hier ter illustratie een aanhouding waarbij een motoragent iemand klemrijdt tegen een muur, en hier een achtervolging met een motor door een supermarkt.

Kòn er niet of wèrd er niet gestopt?

Op AT5 zegt een politiewoordvoerder dat "er niet tijdig gestopt kon worden" en dat de bus "doorschoot". Waarom kòn er niet tijdig gestopt worden? Blokkeerde het gaspedaal? Was de auto technisch niet in orde? Was er soms een 'bidon' onder zijn rempedaal geschoten? Als dat allemaal niet het geval is, dan moeten we constateren dat er niet tijdig wèrd geremd.

Niet tijdig remmen zou een groot probleem moeten opleveren voor de agent in kwestie. Door met 30km of 40km per uur op een verdachte in te rijden, neemt de agent achter het stuur het risico dat iemand ernstig letsel oploopt of erger.... In dit geval is het mogelijk strafbaar en is er sprake van mishandeling. Let op: we onderstrepen dat het hier gaat om een jongen van 15 jaar oud.

Onze vragen

Volgens AT5 doet de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) onderzoek naar de zaak.

  • Wordt er ook technisch onderzoek aan de auto verricht om te verklaren waarom er niet tijdig gestopt kòn worden?
  • Is de politie met ons van mening dat de auto niet als wapen ingezet mag worden, behoudens gevallen waarin er sprake is van een levensbedreigende situatie?

Doe mee

Zet je in tegen etnisch profileren en buitenproportioneel geweld