Je mag niet tegen een agent zeggen dat hij etnisch profileert?!

Man in Emmen krijgt voorwaardelijke geldboete omdat hij na de controle tegen witte voorbijgangers zei: "Jullie worden niet gefouilleerd hè?"

Gepubliceerd: 29 May 2018

Wat is er gebeurd?

Op 4 juni 2017 komt er bij de politie een melding binnen dat er personen met een taser in het centrum van Emmen lopen. De man van 24 voldoet aan het signalement en wordt op straat gefouilleerd. De Turks-Nederlandse Emmenaar blijkt niet degene die de politie zoekt. Hij mag doorlopen. De man slaat vervolgens een arm om de schouders van witte mensen die stonden toe te kijken en zegt: "Jullie worden niet zomaar aangehouden en gefouilleerd hè?" De agent voelt zich beledigd en arresteert hem. Hij moet overnachten in de cel en krijgt een boete van € 500,- voor het 'aantasten van de goede naam' van een politieagent. De man tekent bezwaar aan, maar de rechter houdt de boete in stand.

Etnisch profileren

De man vertelt aan Controle Alt Delete dat hij de afgelopen jaren regelmatig onterecht gecontroleerd wordt. Als dat voor de zoveelste keer gebeurt, in juni 2017, spreekt hij zich uit. Dat maakt de diender zo kwaad dat het uitmondt in een arrestatie, waardoor de man een nacht in de cel moet zitten en een boete mee naar huis krijgt. Het is pijnlijk dat deze agent meent dat hij op deze manier zijn werk moet uitvoeren - hij zou meer begrip moeten tonen voor mensen die vaak onterecht gecontroleerd worden.

Politieagenten in Nederland doen (on)bewust aan etnisch profileren. Daar is iedereen het over eens. Maarrrrr: dat mag je dus niet tegen een agent zeggen. Alhoewel... de rechter zegt: "Etnisch profileren is een probleem, maar daar was hier geen sprake van". Dat zou betekenen dat je het wél mag zeggen als het echt zo is. Toch?

Doe mee

Zet je in tegen etnisch profileren en buitenproportioneel geweld