Honderd twitteraccounts maar nul reacties

Kritische rapportage over politiegeweld - een beschrijving van de uitzending van de Monitor.

Gepubliceerd: 31 Oct 2018

Aanleiding

Dinsdag 30 oktober was er een uitzending van de Monitor over politiegeweld. Aan het woord waren burgers die slachtoffer zijn geweest van buitenproportioneel geweld, politiedeskundige Jaap Timmer en de Rotterdamse eenheidsleider Frank Paauw, tevens portefeuillehouder geweld. Naast de uitzending verscheen er een serie artikelen op de website van de Monitor.

Aanleiding voor deze aflevering is de aanstaande 'stelselherziening' waarbij de ambtsinstructie en het wetboek van strafrecht gewijzigd gaan worden. Ook het melden, registeren en beoordelen van geweld wordt aangepast. Alle reden om nu eens te kijken: wat gaat er mis? En is de nieuwe ambtsinstructie een positieve ontwikkeling? Hier ging de uitzending uiteindelijk maar kort over, wij komen hier in een volgende blog op terug.

Slachtoffers aan het woord

Aan het woord waren o.a. de zoon van een 73-jarige man die getaserd is door de politie ín een zorginstelling en de man die in het Vroesenpark in Rotterdam in zijn rug getrapt werd en een pak slaag kreeg van de politie. De verhalen, de foto's van de verwondingen en het trauma dat mensen opgelopen hebben maakten diepe indruk bij ons.

Geweld daalt, maar politie weet niet waarom

In dit artikel van de Monitor wordt ingezoomd op de cijfers over politiegeweld in Den Haag. Het aantal geweldstoepassingen is gedaald met 20%. Wij schreven hier eerder ook al over. De Monitor vroeg aan de politie wat de daling verklaart. Hun antwoord: "dat weten we niet precies." Onderzoeker Jaap Timmer zegt hierover: "De politieorganisatie - maar ook de politieacademie - weet eigenlijk heel weinig van wat er in die praktijk gebeurt en wat daaruit te leren valt. De kennis over een casus, maar ook over de inhoud van het werk, is minimaal."

Ook over de klachtenprocedure is Timmer kritisch. Hij zegt dat er geen onafhankelijke klachtbehandeling is en pleit voor een tuchtrecht systeem voor politiemensen. Wanneer hem wordt gevraagd of de politie zijn eigen mensen beoordeelt, zoals een slager zijn eigen vlees keurt, zegt Timmer: "ja, eigenlijk wel".

Reactie politie

Eenheidsleider Paauw kreeg kritische vragen over de zaak in het Vroesenpark in Rotterdam. De Monitor vroeg waarom de politie geen excuses aanbiedt als de nationale ombudsman een klager in het gelijk stelt. Het antwoord van Paauw: als de ombudsman zich heeft uitgesproken "dan is dat gedeelte afgesloten." Met andere woorden: excuses gaat de klager niet krijgen van de politie, zelfs als de Ombudsman concludeert dat er niet professioneel is gehandeld.

Het was opvallend dat er weinig reacties van politiemensen waren op de uitzending. Er zijn honderden politieaccounts op twitter maar er waren nul tweets over de uitzending. Dat is vreemd, omdat (on)verantwoord politiegeweld in grote mate het aanzien en vertrouwen in de politie bepaalt. De politie twittert liever over #bumper.

Doe mee

Zet je in tegen etnisch profileren en buitenproportioneel geweld