Vandaag hulp nodig

We hebben vandaag je hulp nodig en het kost maar 1 minuut van je tijd. Help je mee? 

maandag 1 februari 2021

Vanwege de val van het kabinet gaat de Eerste Kamer sommige wetsvoorstellen niet nu behandelen. Morgen (dinsdag 2 februari) wordt er gestemd over welke onderwerpen “controversieel” verklaard worden, zoals dat heet. Wij schreven in Lilith Magazine dat de demissionaire Minister van Justitie en Veiligheid, ondanks de onrust over politiegeweld, de nieuwe wetgeving wil doordrukken.

Jouw hulp nodig
Samen met Amnesty Nederland vragen we aan jou: stuur een mail aan de Eerste Kamer en vraag de Kamerleden om het wetsvoorstel niet nu te behandelen. Dat geeft alle betrokkenen tijd en ruimte om de Ambtsinstructie van de politie waarin de regels voor de toepassing van geweld en geweldsmiddelen vastgelegd zijn in lijn te brengen met de mensenrechten.

Meer info: de ambtsinstructie
Wij publiceerden dit weekend een artikel waarin we de oude en de nieuwe Ambtsinstructie met elkaar vergeleken. We keken naar het vuurwapen, het stroomstootwapen, rubberkogels en de politiehond. Op basis van deze vergelijking concluderen wij dat de politie in de nieuwe Ambtsinstructie veel ruimere bevoegdheden krijgt om geweldsmiddelen in te zetten. Het slechte nieuws is: de nieuwe Ambtsinstructie wordt al bijna van kracht, want de minister heeft hem vorige week naar de Koning gestuurd.

Nog meer info: wetvoorstel geweldsaanwending opsporingsambtenaren
Wij hebben een briefing geschreven, met name voor journalisten en beleidsmakers, waarin we dieper ingaan op het wetsvoorstel. Hierin vind je links naar het wetsvoorstel, brieven van de Minister van Justitie en Veiligheid en meer. Klik hier om de briefing te downloaden.