Haken en ogen nieuwe wet politiegeweld

De wet is gebaseerd op een onjuiste veronderstelling en de bijbehorende ambtsinstructie is gebaseerd op onjuiste informatie.

maandag 29 maart 2021

Morgen bespreekt de Eerste Kamer de nieuwe wet dat bestaat uit verruiming bevoegdheden en rechtspositie agenten. 

Rechtsbescherming agenten
De nieuwe wet heeft als doel om de rechtsbescherming van agenten te vergroten. Een eigen rechter, een eigen status bij vervolging, etc. maar dit is helemaal niet nodig. Agenten kómen nauwelijks voor de rechter. Burgers doen honderden keren per jaar aangifte tegen agenten, maar het OM seponeert 99% van de aangiftes. De wet probeert dus een probleem op te lossen dat er niet is

Rechtsbescherming  burgers moet versterkt worden
Het is juist de rechtspositie van burgers die versterkt moet worden. Zie bijvoorbeeld de inzet van de politiehond, pepperspray, rubberkogels en schieten ter aanhoudingOok zegt de Nederlandse Orde van Advocaten dat de taser straks ingezet mag worden tegen iedereen die zich verzet bij een aanhouding. De invoering van de taser, zo bleek uit deze uitzending van Medialogica, berust op oneigenlijke argumenten. 

Nieuwe strafrechtelijke norm
Het wetsvoorstel regelt dat de geweldsinstructie de nieuwe strafrechtelijke norm wordt voor wat wel en niet mag. Die geweldsinstructie is uitgewerkt in de ambtsinstructie ennn die is recent enorm verruimd. U kunt hier een vergelijking vinden tussen de oude en de nieuwe ambtsinstructie Verrassing: de nieuwe ambtsinstructie is al van kracht.

Kortom: terwijl de politie onder vuur ligt vanwege geweldsincidenten, staat de Eerste Kamer op het punt om in te stemmen met een wetsvoorstel dat de rechtspositie van agenten verbetert, terwijl de rechtspositie van burgers niet verbetert en wel verbetert zou moeten worden.