Geweldsincidenten Malieveld 14 maart

Politie beëindigt demonstratie met geweld

maandag 15 maart 2021

De politie gebruikte veel geweld bij het beëindigen van de demonstratie tegen coronamaatregelen op het Malieveld op 14 maart 2021. Het geweld van de politie haalde de BBC en Aljazeera. In deze blog beschrijven we een aantal incidenten en linken we naar filmpjes.

Bijtincident en waarschuwingsschot 
Een politieman laat zijn hond los op een man die op de grond ligt. De politieman schiet daarbij in de lucht, kennelijk om burger met aangelijnde hond (die naderbij komt maar zich niet dreigend opstelt) op afstand te houden. Een waarschuwingsschot in de lucht is niet zonder risico. De kogel kan neerkomen op iemand. Welk gevaar werd hiermee voorkomen? Vormde de man met een aangelijnde hond echt een risico? De hond lijkt te kwispelen en niet in aanvalsstand te staan. Verder valt op dat de politiehond ondertussen alle tijd krijgt om door te bijten. 

De politie Den Haag zegt over dit incident: “Demonstranten schopten de politiehond en belaagden de hondengeleider met een vechthond. Daarop loste de politieman een waarschuwingsschot.” Op de beelden is dit echter niet te zien.

Slaan op hoofd  en doorbijten hond
Een man wordt door twee agenten met de lange wapenstok geslagen terwijl hij op de grond ligt. Hij wordt onder meer op zijn hoofd geslagen. De agenten zetten de hond aan om de man te bijten, ook al lag de man op de grond. Ook toen de man al volledig onder controle was, werd de hond  niet meteen losgemaakt. Video’s staan hier en hier. Een foto in deze reportage suggereert dat de man ook nog flink getrapt is door en agent. 

Natspuiten van journalisten 
Een freelance cameraman en verslaggever die voor Hart van Nederland aanwezig waren, worden natgespoten met een waterkanon. De cameraman maakte een twitterdraadje over zijn ervaringen en beoordeling van het politieoptreden. In de draad staat ook een filmpje van NH-tv die het natspuiten heeft vastgelegd. Dit ging niet met een harde straal: ze werden niet ‘weggeblazen’. Hoe dan ook, moeten journalisten zo min mogelijk gehinderd worden om hun werk te doen. En als ze in de weg zouden lopen, moet de politie hen vragen aan de kant te gaan voor zover daar tijd voor is, hier lijkt geen sprake van totale chaos of tijdnood die daaraan in de weg stond.

Slaan van man met fiets 
Terwijl de man – iig op het moment van de geweldstoepassing - geen directe bedreiging vormde voor iets of iemand, wordt hij door verschillende agenten herhaaldelijk geslagen waaronder op/richting zijn hoofd. De man liep hierdoor een bebloed hoofd op. Dit had veel erger kunnen aflopen. De Nationale ombudsman heeft al herhaaldelijk betoogd dat “het slaan op het hoofd (als kwetsbaar lichaamsonderdeel) alleen in zeer uitzonderlijke situaties kan worden aangemerkt als een passende vorm van geweld.” (Rapport Verantwoord politiegeweld).

Vrouw die wordt weggeduwd door agent in burger 
Een vrouw wordt door een agent in burger hardhandig weggeduwd en komt voor een aanrijdend politievoertuig terecht. Het is niet aannemelijk dat de agent de vrouw opzettelijk voor de bus gooide. Het optreden oogt onprofessioneel en buitengewoon hardhandig, zeker in de context van een vreedzaam protest met veel vrouwen en ouderen. In dit filmpje is te zien dat de agenten (romeo’s) op een agressieve wijze uit het busje springen en op de mensen afrennen. Onderzoek zal uitwijzen wat er precies is gebeurd.

Reactie politie
De politie Den Haag heeft een uitgebreide vraag en antwoord gemaakt over de demonstratie op 14 maart 2021. Deze is hier te lezen.