Geweld bij aanhouding in Apeldoorn

Getuige spreekt verhaal politie in de media tegen: politie heeft geen excuses aangeboden voor geweld bij onterechte aanhouding in Apeldoorn.

dinsdag 31 oktober 2017

Wat is er gebeurd?

Wat we zeker weten is dit: een jongen van 17 is op 31 oktober 2017 onterecht aangemerkt als een vuurwapengevaarlijke verdachte. Dat zeggen zowel de zus van de jongen als de politie. Zijn arrestatie ging gepaard met geweld, ook dat zeggen beiden. De eerste hulp waar hij na het voorval naar toe ging constateerde dat hij hoofdletsel en een hersenschudding opliep. Volgens zijn zus zit hij nu in een shock-toestand thuis na wat er gebeurd is.

Een getuige die Controle Alt Delete telefonisch sprak zegt dat hij tijdens zijn arrestatie in een houdgreep genomen werd waardoor hij geen lucht meer kreeg. Toen hij al onder controle was gebracht, kreeg hij trap omdat hij niet antwoordde op een vraag. Hij is geboeid in de auto gezet. Daarna bleek dat hij niet degene was die ze zochten. De jongen gaf tegen de politie aan dat hij het idee had dat hij bloedde. De politie zei dat hij zich niet moest aanstellen en dat het maar een kleine schram was. Daarna is hij op straat heengezonden.

Aan de politie:

-De politie is bevoegd om gepast geweld te gebruiken bij de aanhouding van mensen van wie op basis van politie-informatie bekend is dat zij een vuurwapen hebben. De vraag is of het geweld in dit geval proportioneel was. Het lijkt ons niet proportioneel om een tengere jongen (54 kilo) van 17 jaar oud zo lang in een houdgreep te nemen totdat hij bijna stikt. Het natrappen van iemand die al onder controle van de politie is, is in ieder geval buitenproportioneel politiegeweld. Op welke manier gaat de politie deze situatie beoordelen en recht doen aan wat deze jongen gisteren ervaren heeft?

-Er zijn geen excuses aangeboden. De politie schrijft in het persbericht dat ze hun excuses hebben aangeboden. De jongen, de getuige en de zus zeggen dat dit niet waar is. Ook tijdens een persoonlijk gesprek met de politie, vanmiddag, heeft de politie geen excuses aangeboden omdat nog niet vastgesteld kon worden dat de politie een fout gemaakt heeft.

Aan de media

Het is problematisch dat de politie het verhaal over de excuses zo naar buiten brengt, en nog vervelender voor de jongen is dat de media dit allemaal overnemen. De politie schrijft in een persbericht: “de man werd bij verrassing overmeesterd en tegen de grond gewerkt, waarbij hij licht gewond raakte aan zijn hoofd. [..] De agenten hebben hem excuses aangeboden en uitgelegd waarom het team op deze manier heeft gehandeld.”

RTL nieuws schrijft: “de jongen raakte lichtgewond aan zijn hoofd toen agenten hem bij verrassing overmeesterden en tegen de grond werkten. De politie heeft excuses gemaakt en de juiste verdachte alsnog gearresteerd.”

AD schrijft: “Toen er aan het eind van de middag iemand de voordeur uit liep, werd hij meteen tegen de grond gewerkt. Het bleek echter niet te gaan om de verdachte, maar om een 17-jarige jongen die ook in het huis verbleef. De agenten boden hun excuses aan. “

Beeldmacht

We kunnen niet zo goed begrijpen waarom media één op één het persbericht van de politie overnemen. Is het onderbezetting of luiheid? Als ze de familie hadden gesproken, hadden ze een weerwoord gekregen. Het gevolg is dat de beeldvorming kantelt: vuurwapengevaarlijke verdachte aangehouden, jongen van 17 onterecht aangehouden, hij was slechts lichtgewond en de politie heeft excuses aangeboden: alles in orde.

Niet alles in orde – dat is het verhaal dat de politie en de media niet vertellen.