Factcheck DWDD

Klopt het wat de zes agenten aan tafel zeggen?

vrijdag 15 november 2019

Gisteren schoven zes agenten aan tafel bij De Wereld Draait Door (bron). Van Nieuwkerk interviewde ze over het nieuwe programma 'Dienders'.

Dit kwam onder andere aan bod
Van Nieuwkerk zei dat agenten met te weinig respect behandeld worden. Hij refereerde aan geweld tegen agenten (het incident met de trouwstoet). Vervolgens vroeg hij aan agent Mounir: "wapen jij je pupillen tegen deze vorm van agressie?" Mounir antwoordde: “De maatschappij is aan het polariseren, geweld tegen politieagenten [..] is ten opzichte van vorig jaar met 11% gestegen.”

Van Nieuwkerk stelde daarna een kritische vraag. Hij stelde: “Er is racisme in het korps.” Vervolgens vroeg hij een van de agenten: “Merk jij daar iets van?” De aangesproken agent zei dat hij pas net bij de politie zit en dat hij er niets van merkt. Daarna zei Van Nieuwkerk: “Het korps is niet divers genoeg, hier zie je het korps en dat is gewoon roomblank.” Agent Mounir antwoordde: “Toevallig is deze foto eruit gepikt [..] de lichtingen hiervoor waren wel divers.”

Geweld is met 11% gestegen
Dat is onwaar. Er waren 5.113 gevallen in de eerste helft van 2019 tegenover 10.593 gevallen in 2018 (bron). Het aantal incidenten in 2019 is dus niet hoger dan in 2018. Wij schreven in 2018 een blog waarin we lieten zien dat fysiek geweld tegen agenten niet is toegenomen in 2018 ten opzichte van 2017 (CAD). In 2017 zei Jaap Timmer tegen het Parool dat het aantal geweldsincidenten tegen de politie al jaren stabiel is (Parool). Hierover ook meer tijdens ons event op 10 december over geweld tegen en door de politie.

Ik merk niets van racisme
Het is goed mogelijk dat de agent er zelf niets van merkt: fijn voor hem! Maar uit cijfers blijkt dat 36% van alle Rotterdamse politiemedewerkers te maken heeft met pesten, seksuele intimidatie en discriminatie (bron). Van alle politiemensen in Nederland die zichzelf als allochtoon beschouwt, zegt zelfs 50% slachtoffer te zijn van discriminatie (bron, pag 22).

De lichtingen hiervoor waren wel divers
Dat is onwaar, althans voor de afgelopen twee jaar. Dit is de laatste foto:

En dit is de foto van het jaar ervoor:

Onze conclusie
De politie vertelde meerdere onwaarheden. Mathijs van Nieuwkerk vroeg hierop onvoldoende door. De uitzending draagt daarmee bij aan het beeld dat de politie steeds vaker belaagd wordt door burgers en dat de politie geen probleem heeft met racisme en diversiteit.